Premijer liga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Premijer liga
Land Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Region UEFA
Forbund NFSBIH
Grunnlagt 2000
Antall klubber 16
Nedrykk til Prva liga Federacije Bosne i Hercegovine
Prva liga Republike Srpske
Nasjonal cup Kup Bosne i Hercegovine
Turneringer UEFA Champions League
UEFA Europa League
Flest titler FK Željezničar (4)
Regjerende mester FK Željezničar (2011/12)
Se også: Nasjonale toppdivisjoner i fotball

Premijer liga er den høyeste divisjonen for fotball i Bosnia-Hercegovina. Divisjonen ble dannet i 2000, åtte år etter grunnleggelsen av Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine (NFSBIH). Premijer liga er en fotballserie med 16 klubber som spiller 30 serierunder med to innbyrdes møter fordelt over to kalenderår, fra august til mai. Mestvinnende lag er FK Željezničar Sarajevo, som per 2012 stod med fire nasjonale mesterskapstitler.

Klubben som vinner Premijer liga blir nasjonal seriemester, og får muligheten til å representere Bosnia-Hercegovina i UEFA Champions League gjennom at laget går inn i andre kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Bosnia-Hercegovinas UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Champions League, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjelass i mesterskapsgruppen går automatisk til kvalifiseringsspill (første og andre runde) i UEFA Europa League.

De to siste lagene ved seriens slutt blir direkte degradert til nivå to (henholdsvis Prva liga Federacije Bosne i Hercegovine og Prva liga Republike Srpske), og erstattes med disse serienes to divisjonsvinnere.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]