Premijer liga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Premijer liga
Land Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Region UEFA
Forbund NFSBIH
Grunnlagt 2000
Antall klubber 16
Nedrykk til Prva liga Federacije Bosne i Hercegovine
Prva liga Republike Srpske
Nasjonal cup Kup Bosne i Hercegovine
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler Zrinjski (6)
Regjerende mester FK Sarajevo (2019/20)
Premijer liga 2020–2021

Premijer liga er den høyeste divisjonen for fotball i Bosnia-Hercegovina. Divisjonen ble dannet i 2000, åtte år etter grunnleggelsen av Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine (NFSBIH). Premijer liga er en fotballserie med 16 klubber som spiller 30 serierunder med to innbyrdes møter fordelt over to kalenderår, fra august til mai. Mestvinnende lag er FK Željezničar Sarajevo, som per 2012 stod med fire nasjonale mesterskapstitler.

Klubben som vinner Premijer liga blir nasjonal seriemester, og får muligheten til å representere Bosnia-Hercegovina i Mesterligaen gjennom at laget går inn i andre kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Bosnia-Hercegovinas UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjelass i mesterskapsgruppen går automatisk til kvalifiseringsspill (første og andre runde) i Europaligaen.

De to siste lagene ved seriens slutt blir direkte degradert til nivå to (henholdsvis Prva liga Federacije Bosne i Hercegovine og Prva liga Republike Srpske), og erstattes med disse serienes to divisjonsvinnere.

UEFA-ranking (2021)[1][rediger | rediger kilde]


Historisk ligarangering

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]