Nationaldivisioun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nationaldivisioun
Land Luxembourg Luxembourg
Region UEFA
Forbund FLF
Grunnlagt 1910
Antall klubber 14
Nedrykk til Éierepromotioun
Nasjonal cup Coupe de Luxembourg
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler Jeunesse Esch (28)
Regjerende mester F91 Dudelange (2018/19)
Nationaldivisioun 2021–2022

Nationaldivisioun er den høyeste divisjonen for fotball i Luxembourg. Divisjonen ble dannet i 1910, to år etter grunnleggelsen av Fédération Luxembourgeoise de Football (FLF). Nationaldivisioun er en fotballserie med 14 klubber som spiller 26 serierunder fordelt over to kalenderår, fra august til mai. Serien blir for øyeblikket benevnt som BGL Ligue av sponsorårsaker. Mestvinnende lag er Jeunesse Esch, som per 2015 stod med 28 nasjonale mesterskapstitler.

Klubben som vinner Nationaldivisioun blir nasjonal seriemester, og får muligheten til å representere Luxembourg i Mesterligaen gjennom at laget går inn i første kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Luxembourgs UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjelass i serien går automatisk til kvalifiseringsspill (første runde) i Europaligaen.

De to siste lagene ved seriens slutt blir direkte degradert til nivå to (Éierepromotioun), og erstattes med denne seriens to divisjonsvinnere. Det tredje siste laget går i playoffspill med det tredje beste plasserte laget i Éierepromotioun.

UEFA-ranking (2021)[1][rediger | rediger kilde]


Historisk ligarangering

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]