Prva Liga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prva Liga
Land Nord-Makedonia Nord-Makedonia
Region UEFA
Forbund FFM
Grunnlagt 1992
Antall klubber 10
Nedrykk til Vtora Liga
Nasjonal cup Kup na Makedonija
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler Vardar (11)
Siste vinner Shkupi (2021–22)
Prva Liga 2021–2022

Prva Liga, også kjent som 1. MFL, er den høyeste divisjonen for fotball i Nord-Makedonia. Divisjonen ble dannet i 1992, samme år som uavhengigheten fra Jugoslavia og to år før Fudbalska Federacija na Makedonija (FFM) ble offisielt medlem av FIFA og UEFA. Prva Liga er en fotballserie med tolv klubber som spiller 33 serierunder med tre innbyrdes møter over to kalenderår, fra juli til mai. Mestvinnende lag er FK Vardar, som per 2012 stod med seks nasjonale mesterskapstitler.

Klubben som vinner Prva Liga blir nasjonal seriemester, og får muligheten til å representere Nord-Makedonia i Mesterligaen gjennom at laget går inn i andre kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Nord-Makedonias UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjelass i serien går automatisk til kvalifiseringsspill (første runde) i Europaligaen.

De to siste lagene ved seriens slutt blir direkte degradert til nivå to (Vtora Liga) og erstattes med denne seriens divisjonsvinner, mens de to lagene som ender som nummer ni og ti går inn i en kvalifiseringsrunde (én innbyrdes kamp) med lag nummer tre og fire fra nivå to.

UEFA-ranking (2021)[1][rediger | rediger kilde]


Historisk ligarangering

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]