Liga I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liga I
Land Romania Romania
Region UEFA
Forbund FRF
Grunnlagt 1909
Antall klubber 18
Nedrykk til Liga II
Nasjonal cup Cupa României
Turneringer UEFA Champions League
UEFA Europa League
Flest titler Steaua București (26)
Regjerende mester Steaua București (2014/2015)
Se også: Nasjonale toppdivisjoner i fotball

Liga I, også kjent som Liga I Bergenbier av sponsorhensyn, er den høyeste divisjonen for fotball i Romania. Divisjonen ble dannet allerede i 1909, men fotballserien i landet var inntil nyere tid preget av ulike formater, før vesentlige endringer ble gjort i løpet av 1990-tallet. Divisjonen gikk i perioden 1933 til 2006 under navnet Divizia A. Liga I er en fotballserie med 18 klubber som spiller 34 serierunder over to kalenderår, fra juli til mai. Mestvinnende klubb er Steaua București, som per 2015 stod med 26 nasjonale mesterskapstitler totalt.

Format[rediger | rediger kilde]

Klubben som vinner Liga I blir rumensk mester, og får muligheten til å representere Romania i UEFA Champions League gjennom at laget går inn i tredje kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Romanias UEFA-ranking får også sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Champions League, men klubbene som ender på henholdsvis tredje- og fjerdeplass i serien går automatisk til kvalifiseringsspill (andre og tredje runde) i UEFA Europa League.

De fire siste lagene ved seriens slutt blir degradert til Liga II på nivå to og blir erstattet av denne seriens to øverste lag fra begge todelte serier.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Tidlige mesterskap:

Divizia A:

Liga 1:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]