Azərbaycan Premyer Liqası

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Azərbaycan Premyer Liqası
Land Aserbajdsjan Aserbajdsjan
Region UEFA
Forbund AFFA
Grunnlagt 1992
Antall klubber 12
Nedrykk til Azərbaycan Birinci Divizionu
Nasjonal cup Azərbaycan Milli Futbol Kuboku
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler Neftçi Baku, Qarabağ (9)
Siste vinner Qarabağ (2021–22)
Azərbaycan Premyer Liqası 2022–2023

Azərbaycan Premyer Liqası, også kjent som Unibank Premyer Liqası av sponsorgrunner, er den høyeste divisjonen for fotball i Aserbajdsjan. Divisjonen ble dannet i 1992, samme år som landet fikk sin uavhengighet fra Sovjetunionen og året før dannelsen av Azərbaycan Futbol Federasiyaları Assosiasiyası (AFFA). Azərbaycan Premyer Liqası er en fotballserie med 12 klubber som spiller 22 serierunder fordelt over to kalenderår, fra august til mai. Mestvinnende lag er Neftchi Baku PFC, som per 2012 stod med syv nasjonale mesterskapstitler.

De åtte beste lagene etter 22 kamper går inn i en såkalt «mestergruppe», hvor klubbene spiller ytterligere ti kamper for å avgjøre seriens mester og hvem som kvalifiserer seg til spill i europeiske klubbmesterskap. De fire siste klubbene ved spilte 22 kamper går inn i en «degraderingsgruppe», hvor lagets siste lag blir degradert til nivå to (Azərbaycan Birinci Divizionu).

Klubben som vinner Azərbaycan Premyer Liqası blir nasjonal seriemester, og får muligheten til å representere Aserbajdsjan i Mesterligaen gjennom at laget går inn i andre kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Aserbajdsjans UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjelass i serien går automatisk til kvalifiseringsspill (første runde) i Europaligaen.

UEFA-ranking (2022)[rediger | rediger kilde]

UEFA-rangering foran 2022/23-sesongen.[1]

# Liga Poeng
24 Bulgaria A PFG 19 500
25 Romania Liga I 17 150
26 Aserbajdsjan Azərbaycan Premyer Liqası 17 000
27 Ungarn Nemzeti Bajnokság I 16 375
28 Polen Ekstraklasa 15 875


Historisk ligarangering

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]