Superligaen (Serbia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Superligaen (Serbia)
Land Serbia Serbia
Region UEFA
Forbund FSS
Grunnlagt 2006
Antall klubber 16
Nedrykk til Prva liga Srbije
Nasjonal cup Kup Srbije
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler Røde stjerne Beograd (28)
Siste vinner Røde stjerne Beograd (2020–21)
SuperLiga 2021–2022

Superliga Srbije (serbisk: Суперлига Србије) er den høyeste divisjonen for fotball i Serbia. Divisjonen ble dannet i 2006 etter Montenegros løsrivelse fra Serbia og Montenegro, som alene dannet Montenegrinsk 1. divisjon. Serien erstattet Prva savezna Liga (1992–2006), som var den høyeste divisjonen for både Serbia og Montenegro etter løsrivelsen fra Jugoslavia i 1992. Prva savezna Liga var for øvrig erstatteren for den jugoslaviske eliteserien i fotball, som gikk fra 1923 og frem til 1992-sesongen

UEFA-ranking (2021)[1][rediger | rediger kilde]


Historisk ligarangering

Format[rediger | rediger kilde]

Superliga Srbije er en fotballserie med 16 klubber som spiller 30 serierunder over to kalenderår, fra august til mai. Mestvinnende lag er Røde stjerne Beograd, som per 2011 stod med 25 nasjonale mesterskapstitler totalt.

Klubben som vinner Superliga Srbije blir serbisk mester, og får muligheten til å representere Serbia i Mesterligaen gjennom at laget går inn i andre kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Serbias UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre, tredje- og fjerdejelass i serien går automatisk til kvalifiseringsspill i Europaligaen.

De to siste lagene ved seriens slutt blir degradert til Prva liga Srbije på nivå to og blir erstattet av denne seriens to øverste lag.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]