Kategoria Superiore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kategoria Superiore
Land Albania Albania
Region UEFA
Forbund FSHF
Grunnlagt 1930
Antall klubber 10
Nedrykk til Kategoria e Parë
Nasjonal cup Kupa e Shqipërisë
Superkupa Shqiptare
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler KF Tirana (25)
Regjerende mester KF Tirana (2019/20)
Kategoria Superiore 2020/21

Kategoria Superiore er den høyeste divisjonen for fotball i Albania. Divisjonen ble dannet to år før grunnleggelsen av Federata Shqiptare e Futbollit (FSHF) i 1932. Kategoria Superiore er en fotballserie med 14 klubber som spiller 26 serierunder over to kalenderår, fra august til mai. Serien gikk fra 1930 og frem til 1998/1999-sesongen under navnet Kategoria e Parë (1. divisjon), men skiftet deretter til nåværende navn. Mestvinnende lag er KF Tirana, som per 2011 stod med 24 nasjonale mesterskapstitler.

Klubben som vinner Kategoria Superiore blir albansk mester, og får muligheten til å representere Albania i Mesterligaen gjennom at laget går inn i andre kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Albanias UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjelass i serien går automatisk til kvalifiseringsspill (første runde) i Europaligaen.

De to siste lagene ved seriens slutt blir degradert til Kategoria e Parë på nivå to, mens lag som ender nummer ni og ti går inn i en kvalifiseringsrunde på én kamp mot henholdsvis sjette og femteplassen i førstedivisjon.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Soccerway.com – Albania Superliga 2011/2012 (Besøkt 19. november 2012)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]