Hopp til innhold

Langdistanseløperen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langdistanseløperen
orig. The Loneliness of the Long Distance Runner
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1962
Prod.landStorbritannia
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTony Richardson
ManusforfatterAlan Sillitoe
MusikkJohn Addison
Eksterne lenker

Langdistanseløperen (engelsk: The Loneliness of the Long Distance Runner) er en britisk film fra 1963, regissert av Tony Richardson og med manus av Alan Sillitoe etter hans novelle The Loneliness of the Long Distance Runner.

Filmen åpner med at Colin Smith løper, alene, langs en dyster landevei et sted på landsbygda i England. Colin vises deretter sammen med flere andre ungdommer, alle i håndjern. De blir ført til Ruxton Towers, et interneringssenter for ungdomsforbrytere. Den blir overvåket av en guvernør (spilt av Michael Redgrave) som mener at hardt arbeid og disiplin til slutt skal gjøre alle ungdommene til nyttige medlemmer av samfunnet. Colin, mutt og opprørsk, får umiddelbart oppmerksomhet fra guvernøren. Ungdommene bor i en rekke Nissen-hytter uten privatliv.

En viktig del av guvernørens rehabiliteringsprogram er friidrett, og han ser snart at Colin er en talentfull løper. Guvernøren var en gang en aktiv løper selv, og han er spesielt opptatt av Colins evner fordi ungdommene fra leiren hans for første gang er invitert til å konkurrere til et løp mot Ranley, en nærliggende offentlig skole med privilegerte elever fra overklasse-familier. Guvernøren ser på invitasjonen som viktig mulighet for å demonstrere suksessen med hans rehabiliteringsprogram.

Guvernøren gir Colin etter hvert friheten til å trene utenfor Ruxtons piggtråd-gjerder. Handlingen vises sammen med en rekke tilbakeblikk som viser hvordan Colin ble arrestert, som begynte med familiens vanskelige liv i fattigdom blant underklassen i Nottingham-området. Den arbeidsløse Colin hengir seg til småkriminalitet sammen med sin beste venn, Mike. I mellomtiden, hjemme, har farens mangeårige slit ved en lokal fabrikk resultert i en sykdom og død. Dette etterlater Colin som familiens arbeidsløse forsørger.

Colin gjør opprør ved å nekte å ta imot en jobb som ble tilbudt ham ved samme fabrikk som hans far tidligere arbeidet ved. Moren lar hennes nye kjæreste, som Colin ikke liker, inn i huset deres. En krangel oppstår, og moren ber Colin om å reise sin vei frem til han kan tjene sine egne penger. Colins nåværende erfaringer ved Ruxton Towers vises også. Hvor han må kjempe mot misunnelse fra hans medfanger over favorittisme som guvernøren viser ham - spesielt når guvernøren bestemmer seg for ikke å disiplinere Colin, slik han gjør mot andre ungdommer, etter opprør i spisesalen over Ruxtons dårlige mat. Endelig ankommer dagen for løpet mot Ranley, og Colin nøter raskt Ranleys flinkeste løper, Gunthorpe.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]