Doctor Zhivago

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Doctor Zhivago
Generell informasjon
SjangerDrama romantikk
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 22. desember 1965
Norge 1966
Storbritannia 1966
Tyskland 1966
Japan 1966
Australia 1967
Lengde197 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år (1966) (Norge)
Bak kamera
RegissørDavid Lean
ManusforfatterBoris Pasternak (bok)
Robert Bolt
ProdusentCarlo Ponti
KomponistMaurice Jarre
SjeffotografFreddie Young
Nicholas Roeg
KlipperNorman Savage
Foran kamera
MedvirkendeOmar Sharif
Julie Christie
Geraldine Chaplin
Rod Steiger
Alec Guinness
Annen informasjon
FilmselskapMetro-Goldwyn-Mayer
Budsjett$11 millioner
Eksterne lenker

Doctor Zhivago er en amerikansk romantisk dramafilm fra 1965 med Omar Sharif i hovedrollen som Dr. Jurij Zhivago (norsk transkripsjon Zjivago). I andre sentrale roller finner vi blant annet Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger og Alec Guinness. Regi er ved David Lean. Filmen er løst basert på den russisk 1957-romanen med samme tittel skrevet av Boris Pasternak.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmens handling utspiller seg fra 1905 til 1921. Jurij Zhivago (Omar Sharif) mister sine foreldre i meget ung alder, og flytter inn hos venner av familien. Med årene blir han forelsket i familiens datter, Tonja (Geraldine Chaplin), gifter seg etterhvert med henne og får barn med henne. Han er poet og doktor, og når revolusjonen bryter ut får han etterhvert ansvaret for et større feltsykehus. Etter revolusjonen faller han i unåde og må flytte til Ural, hvor han blir tvunget til å leve isolert og slites mellom sin kone og sin store kjærlighet Lara (Julie Christie).

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk blandet mottakelse av kritikerne da den kom. Kritikken gikk blant annet ut på at filmen var for lang, samt at den gav en lite troverdig beskrivelse av forholdet mellom Zhivago og Lara. Filmen har imidlertid oppnådd hele 86% på Rotten Tomatoes [1]. Doktor Zhivago ble en enorm kommersiell suksess og spilte inn så mye som $111 millioner i USA alene i 1965. I Sverige spilte den inn 19 millioner kroner [2].

Omtale hos DVD-arkivet: «...en meget god film. Den har en av de beste kjærlighetshistoriene jeg har sett, samtidig som den på en god måte forteller om den russiske revolusjonen tidlig i forrige århundre» [3].

Filmen finnes i ulike versjoner med så forskjellig spillelengde som 160- og 200 minutter.

Maurice Jarre komponerte filmmusikken, blant annet gjennomgangsmelodien «Lara's Theme».

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble i 1966 og 1967 tildelt en rekke priser: Fem Oscar-priser og ytterligere fem nominasjoner. Fire BAFTA-priser og fem Golden Globes (inkludert beste film). Den vant i tillegg flere mindre prestisjetunge priser. Det kan også nevnes at den ble nominert til Gullpalmen [4].

Trivia[rediger | rediger kilde]

Filmen ble ikke tillatt vist i Russland før 1994 [5].

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]