Universum Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Universum Film
Logo UFA.svg
Bundesarchiv Bild 183-1991-0109-502, Berlin, Aufnahmegelände der Ufa in Tempelhof.jpg
Kulisseby bygget av UFA i Tempelhof
Org.formAndelsselskap (GmbH)
BransjeFilmindustri
Etablert18. desember 1917 i Berlin
Etterfølger(e)Deutsche Film-Aktiengesellschaft
MorselskapBertelsmann
Datterselskap Tobis Film, UFA LabRediger på Wikidata
Hovedkontor PotsdamRediger på Wikidata
LandTyskland
Adm. dir. Nico HofmannRediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted

Universum Film AG (UFA) er et tysk filmselskap.

Historie[rediger | rediger kilde]

Adolf Hitler og Joseph Goebbels på besøk hos UFA i 1935

UFA ble grunnlagt 18. desember 1917 som Universum-Film AG i Berlin under beskyttelse av den tyske generalstab (særlig Erich Ludendorff) for å ta opp kampen med fienden på filmpropagandaens område. Styreformann var direktøren for Deutsche Bank, Emil Georg von Stauß. I etterkrigstiden opplevet selskapet en rask vekst og ble det førende tyske produksjonsselskap. Det var sterkt involvert i utbyggingen av Potsdam-Babelsberg til Europas største filmproduksjonssted.

Selskapet var tysknasjonalt innstilt og sympatiserte med det konservative partiet DNVP. Alfred Hugenberg, selskapets eier siden 1927, sørget for denne politiske retningen.

Under det nasjonalsosialistiske styret ble selskapet stilt under kontroll av ministeriet for folkeopplysning og propaganda. Selskapet støttet ivrig opp om den nye regjeringen. I 1937 solgte Hugenberg-konsernet det til Cautio Treuhand GmbH, et halvstatlig holdingselskap. Dermed var UFA i realiteten overtatt av staten. Den 10. januar 1942 dannet selskapet kjernen i det nye UFA-Film GmbH (UFI), hvor hele den tyske filmproduksjon ble samlet. Andre firmaer som ble innlemmet i dette selskapet var Bavaria-Film, Berlin-Film GmbH, Terra Film, Tobis, Prag-Film AG og Wien-Film GmbH.

Koordinasjonen av de enkelte produksjonsvirksomhetene ble ledet av en riksfilmintendant. Underlagt ham var produksjonssjefene, som hadde ansvar for totalplanlegning av årsprogrammene.

Etter andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter krigen ble den delen som havnet i DDR, omgjort til DEFADeutsche Film-Aktiongesellschaft – et av de etterhvert mest berømte filmselskaper i den kommunistiske delen av Europa. I Vest-Tyskland beholdt staten UFI, før det ble reprivatisert i 1956. Samtidig ble Bavaria Film igjen skilt ut.

Siden 1964 eies UFA Film & TV Produktion GmbH av Bertelsmann-konsernet.

Berømte filmer[rediger | rediger kilde]

Sin storhetstid hadde UFA på 1920- og 1930-tallet. I denne tiden bidro det avgjørende til filmhistorien. Noen av de mest berømte produksjoner inkluderer:

Regissører[rediger | rediger kilde]

Kjente UFA-regissører i stumfilmtiden var: Arnold Fanck, Johannes Guter, Fritz Lang, Friedrich Wilhelm Murnau og Arthur Robison.

Mellom 1933 og 1942 inkluderte regissørene Carl Boese, Eduard von Borsody, Peter Paul Brauer, Karl Hartl, Georg Jacoby, Gerhard Lamprecht, Herbert Maisch, Paul Martin, Karl Ritter, Reinhold Schünzel, Detlef Sierck, Hans Steinhoff, R. A. Stemmle, Viktor Tourjansky, Gustav Ucicky og Erich Waschneck.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Klaus Kreimeier, Die UFA-Story. Geschichte eines Filmkonzerns, Frankfurt (Fischer) 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]