Raspberry Pi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Raspberry Pi - Modell-B Rev1

Raspberry Pi er en datamaskin bygget på et enkelt kretskort på størrelse med et bankkort. Den er utviklet av det britiske selskapet Raspberry Pi Foundation med tanke på å oppmuntre til å lære grunnleggende databehandling i skolen. [1][2][3][4][5]

Raspberry Pi produseres på lisens i Storbritannia av både Element 14/Premier Farnell og RS Electronics. Begge disse selskapene står for salg av maskinen online.[6]

Kortet har en Broadcom BCM2835 SoC som består av en ARM1176JZF-S mikroprosessor med ARM arkitektur, en VideoCore IV GPU, en DSP og SDRAM. På lik linje med mange Smarttelefoner, er prosessoren klokket til 700 MHz (kan overklokkes til 1 GHz uten å miste garanti) og har minne på 256 MB (512 MB fra november 2012). Den er tilgjengelig i tre versjoner, Modell-A, Modell-B, og Modell-B+ hvor forskjellen er at Modell-B har et nettverkskort og en ekstra USB-port og prisen er ca. 220 kr[7], og Modell-B+ har tottalt 4 USB innganger, 1 Internett port. De har ogsa gått over til MicroSD. så mens Modell-A trenger en USB-adapter for nettverkstilkobling til Internett og prisen er ukjent.

(Modell-B bruker en innebygd USB til Ethernet adapter) alle modellene bruker Micro USB for strømtilførsel bruker selv er lader med 5 volt og 2,1 ampere.

Programvare[rediger | rediger kilde]

Siden datamaskinen er basert på ARM krever den at programvaren som kjøres på den er utarbeidet for ARM. Den er designet for å kjøre GNU/Linux og Raspberry Pi Foundation anbefaler distroen Raspbian som er basert på Debian. Andre operativsystem som er støttet er Fedora for ARM, Arch Linux for ARM, Kodi Entertainment Center, enheten kan kjøre flere Linux-distribusjoner som er laget for ARM, men det garanteres ikke. Videre kan enheten kjøre Android hvis versjon ikke krever mer enn 256/512 MB minne. Andre operativsystem er NetBSD som har stor ARM-støtte, og bruker lite minne eller FreeBSD, men et problem er driverne for grafikk og video fordi programvare bibliotekene er ufri programvare.

Ytelse[rediger | rediger kilde]

Selv om klokkehastigheten på 700 MHz (kan overklokkes) kan virke liten har den en veldig rask GPU som er i stand til å spille av filmer med Blu-ray-kvalitet (men bare hvis det er komprimert med H.264-standarden).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Raspberry Pi: Cheat Sheet». Silicon.com. Besøkt 6. mai 2012. 
  2. ^ «FAQs». Raspberry Pi Foundation. Besøkt 6. oktober 2011. 
  3. ^ Cellan-Jones, Rory (5. mai 2011). «A £15 computer to inspire young programmers». BBC News. 
  4. ^ Price, Peter (3. juni 2011). «Can a £15 computer solve the programming gap?». BBC Click. Besøkt 2. juli 2011. 
  5. ^ Bush, Steve (25. mai 2011). «Dongle computer lets kids discover programming on a TV». Electronics Weekly. Besøkt 11. juli 2011. 
  6. ^ about the Licensed manufacturing deal
  7. ^ http://piregistration.element14.com/raspberryPi1.html?id=2191863&Ntt=2191863&