Tim Kaine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tim Kaine
Tim Kaine, official 113th Congress photo portrait.jpg
Født 26. februar 1958
Saint Paul
Ektefelle Anne Holton
Utdannelse University of Missouri, Harvard Law School
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA

Timothy Michael «Tim» Kaine (født 26. februar, 1958) er en amerikansk politiker for det demokratiske parti. Han var guvernør i delstaten Virginia fra 2006 til 2010. Fra 2009 til 2011 var han leder for Demokratenes nasjonale komité, DNC.

Ved valget i USA i 2012 ble Tim Kaine valgt til ny senator for Virginia etter å ha slått republikanernes George Allen.[1]

Oppvekst og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Tim Kaine ble født i Saint Paul, Minnesota til Mary Kathleen og Albert Kaine, en sveiser som eide en liten forretning. Han vokste opp i nærheten av Kansas City, Missouri.

Han tok en bachelor i økonomi ved University of Missouri i 1979. Han begynte deretter på Harvard Law School, men tok et års pause for å jobbe ett år som katolsk misjonær tilknyttet Jesuitterordenen i Honduras. Som følge av dette året snakker han flytende spansk. Han avla en juridisk doktoravhandling ved Harvard i 1983. I 1984 giftet ha seg med juristen Anne Holton, datter av en tidligere guvernør i Virginia, Linwood Holton. Paret har tre barn.[2]

Tim Kaine praktiserte deretter som advokat i Richmond i 17 år hvor hans spesialområder var saker for mennesker som hevdet de urettmessig var nektet bolig på grunn av rase eller funksjonshemming. I 1994 ble han innvalgt i bystyret i Richmond.

Borgermester i Richmond og viseguvernør i Virginia[rediger | rediger kilde]

I 1998 ble han av bystyret valgt til borgermester i Richmond.

Under Kaines periode som borgermester bygget Richmond de første nye skolene på generasjoner, senket skattene og opplevde en nedgang i voldskriminalitet, inkludert over 50% nedgang i mord. Kriminalitetsnedgangen vekket positiv oppmerksomhet fra både president Bill Clinton og president George Bush og politimestere internasjonalt. Den økonomiske fremgangen ga byen en plassering på Forbes liste over de 10 beste amerikanske byene å gjøre forretning i.

I november 2005 ble Tim Kaine med liten margin valgt til viseguvernør i Virginia. I den rollen var han også president for senatet i Virginia. Senatet i Virginia var samtidig dominert av republikanere.

Guvernør[rediger | rediger kilde]

Tim Kaine med barn av foreldre som er i det militære.
Tim Kaine med tidligere senator John Warner (taler) og tidligere senator George Allen til høyre

I 2005 ble Tim Kaine valgt til guvernør i Virginia. Han beseiret den republikanske motkandidaten Jerry Kilgore med 52 % av stemmene mot Kilgores 46 %.

31.januar 2006 holdt han demokratenes tilsvarstale til president George Bush State of the Union tale. Han omtalte Bushs skattelette kombinert med utgiftsøkninger som uforsvarlige.

I mai 2006 annonserte han planer om omfattende fredning av landområder i Virginia[3]. I juni 2006 utstedte han en eksekutiv ordre som forbød røyking i offentlige bygninger i Virginia.

Etter Virginia Tech massakren i april 2007 satte Kaine ned en kommisjon som skulle foreslå forebyggende tiltak for å hindre liknende tragedier i fremtiden. Allerede 30. april utstedte han en eksekutiv ordre som ville gjøre det vanskeligere for personer underlagt tvangsbehandling i psykiatrien å få våpentillatelse.[4]

Til tross for at Kaine som katolikk er personlig imot dødsstraff, overvar han elleve henrettelser i sin tid som guvernør, inkludert henrettelsen av seriemorderen John Allen Muhammad. Han signerte som guvernør det såkalte Marshall-Newman tillegget til Virginias grunnlov som gjør alle ekteskapslignende juridiske ordninger for homofile forbudt. Lovforslaget hadde fått flertall i en avstemmning i Virginia i 2005. Kaine var opprinnelig imot tillegget.

Tim Kaine var i februar 2007 blant de første ledende politikere utenfor Illinois til å støtte Barack Obamas presidentkandidatur. Han ble regnet som en av de mest aktuelle kandidatene til å bli visepresidentkandidat for Obama.

Leder for Democratic National Committee[rediger | rediger kilde]

Tim Kaine var leder for Democratic National Comittee fra januar 2009 til mai 2011.

Kandidat til det amerikanske senatet 2012[rediger | rediger kilde]

5.april 2012 annonserte Kaine at han ville stille som kandidat til det amerikanske senatet fra Virginia i 2012 etter at sittende senator, Jim Webb, ikke ønsket gjenvalg. Kaine hadde ingen motkandidat i det demokratiske primærvalget. Det republikanske partiet nominerte tidligere senator George Allen som sin kandidat 11. juni 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virginia Senate election results 2012: Tim Kaine beats George Allen Politico, 6. november 2012
  2. ^ About TimKaine for US Senate
  3. ^ Paul Gilbert: Governor Kaine sets aggressive land conservation goal Regional Parks, 2.mai 2006
  4. ^ Full Coverage Ban on Sale Of Guns to Mentally Ill Is ExpandedWashington Post, 1.mai 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Larry E. Chavis 
Richmonds borgermester
Etterfølger:
 Rudolph McCollum Jr. 
Forgjenger:
 Mark Warner 
Virginias guvernør
Etterfølger:
 Bob McDonnell 
Forgjenger:
 Howard Dean 
Formann i Democratic National Commitee
Etterfølger:
 Debbie Wasserman Schultz 
Forgjenger:
 Jim Webb 
Klasse 1-senator fra Virginia
(2013–)
Etterfølger:
 Sittende.