WorldCat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
WorldCat er verdens felleskatalog over innholdet til 72 000 bibliotek verden over.

WorldCat er felleskatalog som lister boksamlingene til rundt 72 000 bibliotek i 170 land og områder [1] som deltar i det globale fellesskapet Online Computer Library Center (OCLC). Det er bygd og blir administrert kollektivt av de deltagende bibliotekene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Katalogen ble opprettet i 1971 og inneholder mer enn 289 millioner ulike opptegnelser som peker til over 1,93 trillioner fysiske og digitale aktiva i mer enn 470 språk per januar 2013.[1] Det er verdens største bibliografiske database. OCLC gjør WorldCat i seg selv fritt tilgjengelig for biblioteker, men katalogen er grunnlaget for andre avgiftsbaserte OCLC-tjenester (slik som ressursdeling og administrasjon av samlinger). WorldCat ble grunnlag av Fred Kilgour i 1967.[2]

I 2003 begynte Charles A Martinez pilotprogrammet «Open WorldCat» som gjorde forkortede opptegnelser fra et uttrekk av WorldCat tilgjengelig til partner-nettsteder og bokhandlere for å øke tilgjengeligheten til samlingene til dets medlemsbiblioteker. I 2006 ble det mulig å søke i WorldCat via dets nettsted. I 2007 ble WorldCats «Identiteter» opprettet, noe som ga tilgang til 20 millioner «identiteter», det vil si hovedsakelig forfattere og personer som er gjenstand for utgitte boktitler.

Modell[rediger | rediger kilde]

WorldCat opererer i en satsvis behandlingsmodell framfor en sanntidsmodell. Det betyr at opptegnelsene i WorldCat er synkronisert ved periodevise mellomrom med de underliggende bibliotekskatalogene framfor i sanntid eller daglig. WorldCat viser en særskilt artikkel eid av et særskilt bibliotek, men gir ikke bibliotekets plassignatur. Det indikerer heller ikke om den særskilte artikkelen er lånt eller leid eller tapt eller flyttet til et annet sted. Slike foresmørsmål krever særskilte søk. WorldCat viser heller ikke om et bibliotek eier flere kopier av en særskilt artikkel.

Som et alternativ tillater WorldCat deltagende institusjoner til å legge til lenker fra WorldCat til deres egne katalogoppslag for den særskilte artikkele, noe som gjør det mulig å avgjøre artikkelens status i sanntid. Imidlertid krever det at brukeren må åpne tallrike nettsider som hver peker til ulike OPAC med deres egne særskilte brukergrensesnitt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «WorldCat facts and statistics» Arkivert 5. desember 2011 hos Wayback Machine.. Online Computer Library Center
  2. ^ Margalit Fox (2. august 2006): «Frederick G. Kilgour, Innovative Librarian, Dies at 92». The New York Times. Sitat: «Frederick G. Kilgour, a distinguished librarian who nearly 40 years ago transformed a consortium of Ohio libraries into what is now the largest library cooperative in the world, making the catalogs of thousands of libraries around the globe instantly accessible to far-flung patrons, died on Monday in Chapel Hill, N.C. He was 92.»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]