Chuck Schumer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chuck Chumner
Charles Ellis Schumer
Charles Schumer official portrait.jpg
Født 23. november 1950
Brooklyn, New York
Ektefelle Iris Weinshall
Alma mater Harvard College, Harvard Law School, Harvard University
Yrke Jurist
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Religion Jødisk
Medlem av Atlanterhavsbroen
Senator fra New York
1999
Forgjenger Al D'Amato

Charles Ellis «Chuck» Schumer (født 23. november 1950 i Brooklyn, New York) er en amerikansk politiker og jurist fra det demokratiske parti som for tiden sitter i senatet for New York. I 2005 ble han leder for the Democratic Senatorial Campaign Committee (DSCC), som har til oppgave å sørge for at demokrater vinner valg til senatet. Han tok eksamen ved Harvard Law School i 1974. Schumer giftet seg med Iris Weinshall 21. september 1980 i nordtårnet i World Trade Center. Sammen har de to døtre.

Chuck Schumer ble i 1974 valgt inn i New Yorks delstatsforsamling i en alder av bare 23 år, og ble dermed det yngste medlemmet av forsamlingen siden Theodore Roosevelt. I 1980 ble han valgt inn i representantenes hus. Han ble gjenvalgt åtte ganger, før han ble valgt inn i senatet for første gang i 1998. Der ble han så gjenvalgt til en ny seksårsperiode i 2004, og har til nå aldri tapt et valg. Etter den store valgseieren for demokratene i 2006 ble han valgt til nestleder for demokratenes fraksjon i senatet, og er dermed den tredje mektigste demokratiske senatoren i USA.

Han sluttet som leder for DSCC etter kongressvalget i 2008. Han ble sett på som en suksessrik leder av komiteen, ettersom Demokratene vant seks nye seter under valget i 2006 og minst sju nye seter i valget i 2008. Under hans komiteledelse har Demokratene gått fra å ha 44 senatorer til å ha minst 58.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Elizabeth Holtzman 
Kongressrepresentant for New Yorks 16. distrikt
Etterfølger:
 Charles Rangel 
Forgjenger:
 Mario Biaggi 
Kongressrepresentant for New Yorks 10. distrikt
Etterfølger:
 Ed Towns 
Forgjenger:
 Thomas J. Manton 
Kongressrepresentant for New Yorks 9. distrikt
Etterfølger:
 Anthony Weiner 
Forgjenger:
 Alfonse D'Amato 
Klasse 3-senator fra New York
(1999–)
Etterfølger: