Spider-Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Amazing Spider-Man»)
For filmen fra 2002 med samme navn, se Spider-Man (film).
For filmen The Amazing Spider-Man fra 2012, se The Amazing Spider-Man (2012).
Spider-Man

Spider-Man (på norsk tidligere kjent som Edderkoppen) er en amerikansk tegneseriefigur som ble oppfunnet av Stan Lee og Steve Ditko i 1962. Spider-Man er en superhelt som har edderkopp-baserte evner. Den første historien om ham stod på trykk i Amazing Fantasy #15 i 1962. Dette var siste utgave av Amazing Fantasy, men Spider-Man ble så populær at han fikk sitt eget blad, The Amazing Spider-Man, i 1963.

Spider-Man er en typisk Marvel-superhelt på den måten at han lever et dobbeltliv; ett liv der han lever som en vanlig person (Peter Parker) og sliter med slike problemer som de fleste sliter med (kjærlighet, skole og den type ting); og ett der han er superhelten, den skjulte identiteten. Kreftene hans gir ham muligheten til å gjøre godt, men ikke til å skaffe seg selv personlige fordeler. Spider-Man har en typisk Med store krefter kommer stort ansvar-tematikk.

En lang rekke forfattere og tegnere har jobbet med Spider-Man siden 1960-årene, bl. a. John Romita, Gerry Conway, Gil Kane, Ross Andru, Roger Stern, Al Milgrom, Peter David, Tom DeFalco, Ron Frenz, Todd McFarlane, David Michelinie og J. Michael Straczynski.

I Norge utkom tegneseriene om Spider-Man for første gang i 1968 under navnet Edderkoppen. Bladet gikk inn etter bare åtte nummer. Det dukket opp igjen i 1978, og holdt det gående helt til 1993. I 1999 var serien tilbake i norske bladhyller, denne gang under navnet Spider-Man, og heftet ble utgitt på månedlig basis frem til 2009, da det igjen gikk inn. Heftet Spider-Man Kids blir fremdeles utgitt, med historier spesielt rettet mot barn. Den «egentlige» Spider-Man blir sporadisk utgitt i Norge i form av spesialalbum som inneholder komplette fortellinger, i stedet for månedlige blader med føljetonger.

Spider-Man er en populær figur som foruten diverse tegneserier, også har dukket opp i flere tegnefilmer, spillefilmer og fjernsynsserier. I 1977 ble det laget en kortvarig fjernsynsserie med Nicholas Hammond som den maskerte helten. Hans første opptreden på kinolerretet kom 25 år senere i filmen Spider-Man (2002) med Tobey Maguire i hovedrollen. Denne fikk en oppfølger i 2004. Den tredje filmen hadde verdenspremiere 4. mai 2007.

Spider-Mans bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I Forest Hills, Queens er Peter Benjamin Parker student ved Midtown High School. Han er foreldreløs, og bor sammen med sin onkel Ben og tante May. Han ble bitt av en radioaktiv edderkopp når han deltok på en vitenskapelig utstilling. Sammen med økte atletiske evner, får Parker muligheten til å feste seg til vegger og tak. Men kort tid senere ignorerer han en flyktende tyv, og denne likegyldigheten hans innhenter ham når den samme kriminelle senere raner og dreper onkelen hans.

Til tross for superkreftene sine, sliter Parker med å hjelpe sin tante, nå en enke, med å betale husleie. Han blir plaget av sine jevnaldrende, spesielt fotball-stjernen Flash Thompson. Parker synes det er vanskelig å sjonglere sitt personlige liv, og kostyme-eventyr. Etter hvert blir Peter uteksaminert fra videregående skole, og melder seg til det fiktive universitetet Empire State University. Der møter han Harry Osborn, som snart blir den nye bestevennen hans - samt sin nye kjæreste Gwen Stacy. Tante May introduserer ham også for Mary Jane Watson.

Men Harry Osborn forsøker å takle narkotika-problemer, og Harrys far blir avslørt for å være Spider-Mans fiende: Green Goblin. Gwen Stacys far, etterforsker George Stacy i New York City, blir ved et uhell drept under en konflikt mellom Spider-Man og skurken Doctor Octopus. Senere forsøker Green Goblin å kaste Gwen Stacy fra et tårn ved enten Brooklyn Bridge eller George Washington Bridge. Men Gwen dør under Spider-Mans redningsforsøk.

Parker blir uteksaminert fra universitetet, og blir involvert med den sjenerte Debra Whitman og den mer utadvendte, flørtende Felicia Hardy - også kjent som Black Cat. Fra 1984 til 1988 brukte Spider-Man et svart kostyme med en hvit edderkopp designet over brystkassen. På 1990-tallet vender Clone Saga en klone av Peter Parker, oppfunnet av den sinnsyke vitenskapsmannen Miles Warren (a.k.a. Sjakalen) tilbake til New York City etter å ha hørt at tante Mays helse forverres. Klonen hadde levd inkognito under navnet Ben Reilly. Men antar superhelt-formen Scarlet Spider, og allierer seg med Peter Parker.

I en tegneserie-utgave fra januar 1995 kunngjør Watson at hun er gravid med Parkers baby. Senere har imidlertid en gjenoppstått en Green Goblin fått Watson forgiftet, noe som forårsaker en alt for tidlig fødsel (og dødsfallet) til hennes og Parkers ufødte datter. The Green Goblin hadde også byttet ut resultatene av en klon-test i forsøk på å ødelegge Parkers liv, ved å få ham til å tro at han var klonen Ben Reilly - og Reilly blir senere myrdet samtidig som han redder Parker. Kroppen hans smuldrer umiddelbart opp til støv, noe som bekrefter at Reilly var den egentlige klonen.

Senere blir Watson tilsynelatende drept i en eksplosjon, om bord på et fly. Hun dukker kort tid senere opp i beste velgående, men hun og Peter blir separert i påfølgende nummer. Parker blir ansatt som lærer ved hans tidligere videregående skole, og møter den gåtefulle Ezekiel som besitter lignende edderkopp-superkrefter. Parker blir deretter med i superhelt-teamet The New Avengers. Etter at deres respektive hjem blir ødelagt av en forvirret, superkraftig tidligere klassekamerat fra videregående skole, flytter Parker, Watson og tante May til Stark Tower. Parker begynner å arbeide som Tony Starks assistent, samtidig som han er frilanser for avisen The Daily Bugle. I en tegneserie-utgave fra 2005 gjennomgår Parker en transformasjon, som utvikler superkreftene hans. Men senere innfører amerikanske myndigheter en ny lov kalt «Superhuman Registration Act» som gjør at Spider-Man må avsløre sin hemmelige identitet som Spider-Man for offentligheten.

Senere blir avisen «The Daily Bugle» omdøpt til The DB under en ny utgiver. Avisens tidligere redaktør, J. Jonah Jamesonm blir senere utnevnt til borgermester for New York City. Jamesons fremmedgjorte far, J. Jonah Jameson, Sr., gifter seg deretter med Peters tante May. Under en invasjon fra utenomjordiske vesener, kalt Skrulls, som kan skifte form dreper Norman Osborn Skrull-dronningen Veranke. Han utnytter denne mye publiserte suksessen, og posisjonerer seg som den nye direktøren for den S.H.I.E.L.D.-lignende paramilitære organisasjonen H.A.M.M.E.R. for å fremme hans egen agenda.

I tillegg grunnlegger Osborn sine egne Dark Avengers. Norman selv leder «Dark Avengers» under kallenavnet Iron Patriot. Han tar også i bruk en lignende rustning / drakt produsert av ham selv, som ligner på Iron Mans rustning. Etter forslag fra Loke finner Norman Osborn på en begrunnelse for å invadere Asgard, og påstår at denne verden utgjør en trussel mot sikkerheten på jorden. Under en kamp mot flere superhelter, fjerner Iron Man rustningen til Osborn - og Osborne ender opp som innsatt ved Raft-fengselet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]