Hopp til innhold

Scarlet Witch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Scarlet Witch (på norsk også kjent som Den røde heksa) er en tegneseriefigur og superheltinne som opptrer i Marvel Comics' tegneserieutgivelser, hovedsakelig i Avengers- og X-Men-relaterte titler. Figuren ble skapt av Stan Lee og Jack Kirby og opptrådte første gang i X-Men nr. 4 (1964).

Scarlet Witch var opprinnelig medlem av superskurkgruppen Brotherhood of Evil Mutants, men gikk etterhvert over til den andre siden og ble medlem av superheltgruppen Avengers (Avengers nr. 16 (1965)). Siden da har hun stort sett hatt tilhold i Avengers-titlene. Det er utgitt to miniserier under tittelen "Vision and the Scarlet Witch", en av Bill Mantlo og Rick Leonardi (1982) og en av Steve Englehart og Richard Howell (1985/86). I 1994 kom miniserien "Scarlet Witch" av Andy Lanning, Dan Abnett og John Higgins.

Hun er datter av Magneto, søster til Quicksilver, og halvsøster av Polaris.

Utdypende bakgrunn

[rediger | rediger kilde]

Gjennom generasjonene har forskjellige medlemmer av Maximoff-familien blitt født med et sterkt talent for magi. Flere medlemmer av familien forbinder kreftene sine med skarlagen, og kaller seg derfor Scarlet Witch eller Scarlet Warlock. En Scarlet Warlock fikk to barn, datteren Natalya Maximoff og sønnen Django Maximoff. Blant Natalyas folk regnes rødt som en farge for uflaks. Natalya adopterer gjerne tittelen Scarlet Witch, og tror dette innebærer ulykke for fiendene hennes. Som Scarlet Witch bruker hun flere år på å kjempe mot en rekke mystiske fiender som truer menneskeheten, noen ganger hjulpet av forskjellige allierte - deriblant den hundre år gamle trollkvinnen Agatha Harkness fra New Salem. Broren hennes Django blir værende hos stammen deres, og lager et hjem i Serbia sammen med sin kone Marya. Djanjo og Marya føder tvillinger, Ana og Mateo, men begge barna dør tragisk mens de fremdeles er unge.

I Serbia føder Natalya tvilling-barn, Pietro Maximoff og Wanda Marya Maximoff. Når hun slåss mot forskjellige skurker eller andre trusler, tar Natalyas bror og svigerinne vare på barna hennes. Men hjem-stedet deres blir angrepet av Knights of Wundagore. Deres leder og skaper, genetikeren Herbert Wyndham kjent for mange som High Evolutionary, ønsker å eksperimentere på barn for å oppnå stor overmenneskelig kraft. En lokal prest vet at Wanda og Pietro er barn etter en mektig heks, og gir tvillingene til High Evolutionary for å stoppe angrepene deres mot resten av innbyggerne. Tvillingene blir ført til High Evolutionarys base ved Mount Wundagore i nabolandet Transia.

Når barna befinner seg ved Mount Wundagore, blir de fulgt av Bova, en ku konstruert av High Evolutionary som fungerer som sykepleier. Senere ankommer den pensjonerte superhelten The Whizzer og hans gravide kone Miss America til Mount Wundagore. Madeline går i fødsel, men både baby og mor dør. Overveldet av sin kones død, ønsker Frank å adoptere Wanda og Pietro. Men etter å ha sporet opp barna sine, går Natalya Maximoff til angrep på Wundagore og kjemper mot High Evolutionarys styrker til en stillstand. Under angrepet blir hun drept. Men barna får ikke vite om deres sanne arv før de er gamle nok til å akseptere at deres virkelige mor var en trollkvinne som døde i kamp. Før tvillingene når 10-årsdagen sin, begynner de å vise tegn på overmenneskelige evner.

Lokalbefolkningen i hjem-landet hører rykter om tvillingenes krefter. Etter at Django stjeler brød for å brødfø familien hans, angriper lokalbefolkningen stammen og brenner ned hjemmene deres. Maximoff-hjemmet blir satt i brann samtidig som Marya fremdeles er der inne, og Django blir banket opp av flere angripere. Wanda og Pietro flykter, i den tro at både Django og Marya er døde. Men Marya overlever brannen, selv om kroppen og ansiktet hennes får alvorlige brannskader og arr. Django begynner et nytt, ensomt liv, samtidig som Marya vender tilbake til Serbia og bor hos venner. Wanda og Pietro undertrykker mange av minnene om traumene fra barndommen, og reiser rundt som hjemløse foreldreløse i årevis. I løpet av denne tiden blir den aggressive Pietro nesten obsessivt beskyttende overfor den 13 minutter yngre søsteren sin.

X-men og The Avengers

[rediger | rediger kilde]

Når tvillingene er i tenårene bruker Wanda kreftene sin, for å redde et annet barn. Dette fører til at lokalbefolkningen anklager henne for hekseri, og forsøker å brenne henne levende på bål. Men Magneto får høre om tvillingene, og gjør dem til hans første rekrutter til det originale Brotherhood of Evil Mutants (senere bare kalt Brotherhood of Mutants) hvor Pietro tar i bruk kodenavnet Quicksilver, og Wanda bruker navnet Scarlet Witch. Under deres oppdrag sammen med Magneto mot X-Men, hjelper tvillingene ham bare motvillig. Noen ganger forsøker de å hindre at X-Men og Magnetos menneskelige mål blir alvorlig skadet eller drept. Når Magneto blir bortført av en kosmisk enhet kalt Stranger, oppløses det opprinnelige Brotherhood of Evil. Tvillingene ønsker å sone for forbrytelsene deres, og hjelpe til med å forhindre nye trusler som Magneto. Quicksilver og Scarlet Witch blir derfor medlem av The Avengers, sammen med blant andre bueskytteren Hawkeye - og med Captain America som deres leder.

Men Wanda blir ved et uhell skutt, under et oppdrag mot Magneto. Rasende forlater Quicksilver resten av The Avengers sammen med sin sårede søster. Men en tid senere blir Wanda og Pietro kidnappet, sammen med en rekke andre mutanter, av roboten Sentinels - men de blir deretter frigjort av X-Men. Etter at krigsherren Arkon kidnapper Wanda, vender Quicksilver tilbake til The Avengers for å få hjelp. Etter hennes redning slutter begge tvillingene seg til laget igjen. Scarlet Witch blir deretter forelsket i et annet Avengers-medlem The Vision. Men Hawkeye misliker denne romantikken, fordi han har følelser for Wanda selv. Men når Django Maximoff kommer til Amerika, forteller hun Wanda og Pietro at de er barna hans Ana og Mateo. Tvillingene reiser sammen med Django til Wundagore. Der blir Wanda midlertidig besatt av demonen Chthon, som påstår at han var vitne til fødselen hennes og tilførte henne noe av demonens egen magiske energi. Wanda begynner som lærling hos trollkvinnen Agatha Harkness, får større kontroll over sin egen evner og lærer mer magi. Scarlet Witch og The Vision gifter seg. De flytter til et hus i en forstad i Leonia, New Jersey.

Rundt denne tiden forsøker Magneto nok en gang å spore opp hva som egentlig skjedde med Magda, hans kone som flyktet fra ham mange år tidligere. Magneto konkluderer at Quicksilver og Scarlet Witch er hans egne barn. Kort tid etter fødselen til Pietros datter Luna, besøker Magneto dem og forteller Quicksilver og Scarlet Witch at han er faren deres. Magneto ber om muligheten til å begynne et nytt forhold til dem. Wanda og Pietro er urolige over avsløringen om at Magneto er deres far, men aksepterer påstandene hans. Senere brenner naboene deres ned Vision og Wandas hjem, og de flytter til Avengers Mansion igjen. Når en datamaskin kalt ISAAC overtar Visions personlighet, blir han korrupt og tar over internasjonale datamaskiner og sikkerhetssystemer som en del av en plan for verdenssamfunn. Vision blir etter hvert gjenopprettet til sitt rette sinn, nå med en sterkere følelse av identitet.

Den amerikanske regjeringen insisterer på å begrense Vision, og studere ham slik at han ikke kan bli overtatt av en annen datamaskin igjen. De påstår at som en Avenger må Vision etterkomme enhver ordre fra den amerikanske regjeringen. For å sikre friheten hans, velger Wanda og Vision å forlate The Avengers igjen, og de returnerte til et liv som private borgere - og kjøper et nytt hjem i Leonia, New Jersey. Men paret blir deretter kidnappet av innbyggerne i New Salem, som avslører at de nylig drepte Agatha Harkness. Under en magisk seremoni blir den korrupte lederen for New Salem beseiret, noe som får overflødig magisk energi til å gå amok. Ved å bruke Agathas tidligere leksjoner, utnytter Wanda overflødig energi og kanaliserer kreftene trygt. Noen måneder senere angriper Wandas tidligere Brotherhood of Mutants-lagkamerat Toad Leonia for å ta henne som sin brud. Når han ser at hun nå er gravid i åttende måned, blir han frastøtt - og Wanda beseirer ham. Wanda går senere i fødsel og får tilsyn av legen og trollmannen Dr. Strange, som blir overrasket når hun føder tvillinger. Guttene får navnene Thomas og William.

Etter The Avengers

[rediger | rediger kilde]

Til slutt bestemmer Vision og Scarlet Witch seg for å flytte familien sin til Los Angeles, og slutter seg til de nye West Coast Avengers. I den tro at Vision kan ha lastet ned statshemmeligheter når han midlertidig hadde internasjonal makt, blir forskjellige regjeringer enige om en felles operasjon. Operatører kidnapper og demonterer Vision, og utsletter hans personlighet. Vision blir deretter gjenoppbygd, men den rødfargede huden hans nå kritthvit. Hukommelsen hans blir for det meste gjenopprettet, er han nå helt uten følelser. Scarlet Witch håper å gjenopprette hans tidligere personlighet med Wonder Mans hjelp. Men han nekter på grunn av hans egne hemmelige følelser for Wanda. Wanda forsøker å få hjelp til å gjenopprette Visions opprinnelige følelser, men blir ødelagt av en parasittisk livsform kalt That Who Endures. Under denne innflytelsen snur Wanda seg mot The Avengers. That What Endures blir deretter beseiret, og Wandas sinn gjenopprettet.

Agatha Harkness kommer og avslører at Thomas og William ikke er ekte, men var resultat av at Wanda gjennomgikk en hysterisk graviditet som påvirket magien hennes og lagde konstruksjoner. Wandas krefter kan ikke skape liv, så sjelene til tvillingene ble trukket fra spredte deler av demon-herren Mephisto, hvis makt var blitt delt i flere deler etter en konflikt mot den mektige Franklin Richards, sønn av medlemmer fra De fantastiske 4. Mephisto ankommer og absorberer barnas liv i seg selv, og gjenoppretter sine egne krefter. Når Agatha innser at dette også har skapt en forbindelse mellom ham og Scarlet Witch, fjerner Agatha midlertidig Wandas minner om barna sine - noe som forårsaker et mentalt sjokk for Mephisto, og dette muliggjør hans nederlag. Det blir senere avslørt at Vision mistenkte at barna deres bare var magiske anslag, og tidligere hadde forsøkt å diskutere det med Wanda - men hun nektet å lytte.

Flere år senere blir en ny gruppe, kalt Young Avengers, opprettet. Denne gruppen inkluderer Billy Kaplan, en tenåring kalt «Asgardian» og teamet møter tenåringen Tommy Shepherd, som kaller seg Speed. Billy konkluderer korrekt med at han og Tommy er de reinkarnerte tvillingene til Wanda og Vision. Men hvordan Mephisto mistet disse to sjelene og lot dem bli reinkarnert som barn har fremdeles ikke blitt forklart.

Autoritetsdata