Vision

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vision er navnet på flere ulike tegneseriefigurer og superhelter som opptrer i Marvel Comics' tegneserier og tilhørende media. Den mest kjente av disse ble skapt av Roy Thomas, Stan Lee og John Buscema og debuterte i Avengers nr 57 i 1968. Vision er en androide og et sentralt medlem i historien til superheltlaget Avengers.

I filmen The Avengers: Age of Ultron (2015) er rollen som Vision bli spilt av Paul Bettany.

Publikasjonshistorie[rediger | rediger kilde]

Den første karakteren som het Vision ble skapt av Joe Simon og Jack Kirby i Marvel Mystery Comics nr 13 i 1940. Dette bladet ble utgitt av Timely Comics, en forgjenger til Marvel Comics gjennom 30- og 40-årene.

En ny karakter ble skapt når Stan Lee og Roy Thomas tiår senere så etter rekrutter som kunne være nye medlemmer av Avengers. Roy Thomas ønsket å reintrodusere karakteren Vision fra 40-tallet, mens Lee ønsket å introdusere en androide som det nye medlemmet. Et kompromiss var løsningen og androiden Vision fikk sin debut i 1968. To år senere, i nr 75 av Avengers, returnerte Scarlet Witch, et tidligere medlem av Avengers, til serien og laget. Ganske snart ble det skrevet et romantisk plot for Vision og Scarlet Witch.

Vision og Scarlet Witch inngikk ekteskap i et bryllup i Giant-Size Avengers nr 4 i 1975. Paret fikk så sin egen serie, Vision and the Scarlet Witch, som fikk tre utgaver i 1982-83. Denne ble skrevet av Bill Mantlo og tegnet av Rick Leonhardi. Paret fikk så en ny serie med samme navn som denne gang bestod av tolv nummer fra oktober 1985 til september 1986. Denne gang skrevet av Steve Englehart og tegnet av Richard Howell. I løpet av denne serien ble Vision og Scarlet Witch på overnaturlig vis foreldre til to guttebarn.

Vision fikk sin første soloserie i 1994-95 som ble tegnet Manny Clark og skrevet av Bob Harras. Et tiår senere kom en ny soloserie som ble skrevet av Geoff Johns og tegnet av Ivan Reis.

I tillegg til å være en gjenganger og ofte et fast medlem i Avengers har Vision også vært medlem av lagene Defenders og West Coast Avengers.

Serien Young Avengers ble lansert i april 2005 og bestod av tolv nummer fram til august 2006. I denne serien ble en ny utgave av Vision introdusert. Denne var en kombinasjon av den opprinnelige Vision sin programmering, maskinvare og kropp og personligheten til karakteren Iron Lad. Denne har senere også vært medlem av Mighty Avengers.

Annet media[rediger | rediger kilde]

Vision har vært hovedkarakter i to av de tre animasjonsseriene som er laget om Avengers.

I The Avengers: United They Stand blir han spilt av Ron Rubin. I The Avengers: Earth's Mightiest Heroe blir han introdusert halvveis ut i andre sesong og spilt av Peter Jessop.