Hulk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hulk er en amerikansk tegneserie og en superhelt, skapt av Stan Lee og Jack Kirby i 1962. Serien utgis av Marvel Comics Hovedpersonen er atomfysikeren Bruce Banner, som etter å ha blitt bestrålt av gammastråler ved et uhell, blir forvandlet til et rasende grønt (eller grått) monster når han blir sint. Hulk blir sterkere, jo sintere han er, og kan bevege seg hurtig ved å foreta kilometerlange hopp.

Hulk opptrådte første gang i USA i The Incredible Hulk nr 1 i 1962. Dette heftet gikk imidlertid inn etter bare seks utgaver, og Hulk begynte i stedet å gå i bladet Tales to Astonish, der serien måtte finne seg i å dele plassen med Giant-Man. Historiene i Tales to Astonish ble hovedsakelig skrevet av Stan Lee, mens Jack Kirby overlot tegnearbeidet til andre, som Steve Ditko, Marie Severin og John Buscema. Hulk ble etter hvert så populær at han fortrengte Giant-Man og tok over hele bladet. I 1968 fikk Hulk igjen sitt eget blad. En mengde tekstforfattere har arbeidet med serien, som Roy Thomas, Archie Goodwin, Len Wein, Steve Englehart, Roger Stern, Bill Mantlo, Bruce Jones og ikke minst Peter David, som var tekstforfatter fra 1987 til 1998, og må sies å være den som sterkest har satt sitt eget preg på serien, etter Kirby og Lee. Av tegnere som har jobbet med serien kan nevnes Herb Trimpe, Sal Buscema, Todd McFarlane, Dale Keown, Gary Frank, John Romita Jr og Lee Weeks. Hulk er i perioder også blitt utgitt som eget blad i Norge.

Hulk har vært gjenstand for flere animerte serier, en fjernsynsserie og tilhørende fjernsynsfilmer med Bill Bixby og Lou Ferrigno i hovedrollene, og en spillefilm regissert av Ang Lee med Eric Bana, Jennifer Connelly og Burt Young i hovedrollene. En ny film, The Incredible Hulk, hadde premiere i juni 2008, regissert av Louis Leterrier. Hulk hadde også en hovedrolle i den store superheltfilmen The Avengers, spilt av Mark Ruffalo og regissert av Joss Whedon med Robert Downey jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner og Samuel L. Jackson.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]