Kang the Conqueror

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kang the Conqueror.

Kang the Conqueror er en fiktiv tegneseriefigur som dukker opp i tegneserier utgitt av det amerikanske forlaget Marvel Comics.

Karakteren dukket opp for første gang i Avengers nr 8 (1964) og ble skapt av forfatteren Stan Lee og tegneren Jack Kirby. Kang er en av erkefiendene til superhelt-gruppen Avengers og har teknologi som gjør ham i stand til å reise frem og tilbake i tid.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Nathaniel Richards kommer opprinnelig fra det 31. århundre, og var etterkommer av Reed Richards sin tidsreisende far Nathaniel. Han er fascinert av denne historien, og oppdager tidsreise-teknologien oppfunnet av Victor von Doom. Deretter reiser Nathaniel tilbake i tid, til det gamle Egypt, om bord på et sfinks-formet romskip og blir utnevnt til farao Rama-Tut. Han har planer om å få tak i en En Sabah Nur, en mutant. Men Rama-Tuts styre blir forkortet, når han blir beseiret av superhelt-gruppen Fantastic Four.

En forbitret Nathaniel Richards gjennomfører en ny tidsreise, frem til det 20. århundre hvor han blant annet møter Doctor Doom. Senere designer Nathaniel en helt ny rustning basert på den Doctor Doom allerede bruker. Nathaniel forårsaker også en rekke problemer for The Avengers i en alternativ virkelighet. Han planlegger å kvitte seg med dem alle disse superheltene, men The Avengers klarer å tvinge ham vekk fra tidslinjen deres.

Nathaniel forsøker deretter å vende tilbake til det 31. århundre, men han oppdager en krigsherjet jordklode som bruker avanserte våpen de ikke lenger forstår seg på. Nathaniel finner det veldig enkelt å erobre denne planeten, utvide sitt herredømme over hele galaksen, og gjenoppfinner seg selv under kallenavnet Kang The Conqueror. Men denne fremtidige jordkloden dør etter hvert ut, og derfor bestemmer Kang seg for å overta en tidligere, mer fruktbar planet.

Tidlige opptredener og Ravonna[rediger | rediger kilde]

På Nathaniel Richards første inntog på 1900-tallet under Kang-identiteten, møter og kjemper han mot The Avengers. Han fanger dem alle, bortsett fra Wasp og Rick Jones, og informerer verden om at de har 24 timer på seg til å overgi seg fullstendig til ham. Rick Jones og noen venner later som de ønsker å hjelpe Kang, men når de får tilgang til romskipet hans, og alle The Avengers blir sluppet fri.

I et forsøk på å stoppe dem, slipper Kang ut stråling som bare vesener fra hans egen tid er immune mot. Men Thor bruker hammeren sin Mjølner til å absorbere disse strålene, og sende disse tilbake mot krigsherren slik at han blir tvunget til å stikke av. Han forsøker senere å beseire The Avengers ved å bruke en robot av Spider-Man, men den ekte Spider-Man ødelegger denne roboten. I hans egen tidsperiode faller Kang for prinsessen til et av hans underordnede riker, Ravonna.

Men denne prinsessen har ingen romantiske følelser for Kang. I et forsøk på å demonstrere sin makt, forsøker Kang å kidnappe alle medlemmene av The Avengers og, etter flere flukt-forsøk fra deres side, tar han kontroll over hele det opprørske riket ved hjelp av sine egne soldater. Men når Kang nekter å henrette Ravonna, gjør kommandantene hans opprør. Kang frigjør derfor The Avengers, for å få hjelpe til å slåss mot hans tidligere medsammensvorne. Men Ravonna blir dødelig såret når hun forsøker å redde Kang, og innser at hun tross alt elsker ham. Kang returnerer The Avengers til deres egen nåtid.

Kang dukker senere opp i moderne tid, hvor han forsøker å få tak i en Growing Man-konstruksjon som hele tiden vokser seg stadig større. Både Thor og politiet klarer ikke å slå ut denne kjempen, før Kang dukker opp gjennom en tidsmaskin forkledd som en vanlig steinblokk. Han avfyrer en spesiell stråle, som krymper den voksende skapningen til dukke-størrelse. Han reaktiverer senere den voksende mannen for å kidnappe Tony Stark, men det egentlige formålet hans bak disse planene blir aldri avslørt for leserne.

Kang går deretter inn i et veddemål mot Grandmaster. Han forsøker også å bruke The Avengers som bønder i et spill som, hvis kang vinner, midlertidig kan gi ham makt over liv og død. Deretter planlegger Kang å kidnappe Hulken, og sender ham til Frankrike i 1917. Der ønsker han at Hulken skal drepe Phantom Eagle før han kan ødelegge en gigantisk tysk kanon, som ellers ville ha drept Steve Banners bestefar som kjemper i skyttergravene under første verdenskrig. Dette ville forhindre Hulken fra å eksistere, og hindret grunnleggelsen av The Avengers. Imidlertid ødelegger Hulken kanonen, som sender Hulken tilbake til nåtiden - samtidig som Kang projiseres inn i i en limbo mellom forskjellige tidspunkt.

Den himmelske Madonna[rediger | rediger kilde]

En tid senere dukker Kang opp igjen ved Avengers Mansion og søker "Celestial Madonna" som viser seg å være Mantis. Superheltene får hjelp av en fremtidig versjon av Kang, som, lei av alle erobringene, hadde vendt tilbake til det gamle Egypt og hans tidligere identitet som farao Rama-Tut. Der hersket han fredelig i 10 år, før han plasserte seg selv i suspendert animasjon for å gjenopplives på 1900-tallet.

Når han forsøkte å reise til korstogene, kommer Hawkeye ved et uhell over Kang. Begge to blir deretter sendt til det gamle western. Krigsherren begynner deretter å utvikle en høyborg for å erobre 1800-tallet, og dermed også erobre nåtiden. Denne gangen blir Kang hjulpet av blant andre Immortus og Two-Gun Kid. Samtidig forsøker Kang å samle nok styrke til å beseire Thor for godt. Men Kang overbelaster sin egen rustning som ødelegger seg selv, og dette utsletter tilsynelatende både Immortus og Rama-Tut.

Mangfoldige år senere oppdager Beyonder en levende Kang fra tidsstrømmene. Kort tid senere avsløres det at Kang faktisk hadde dødd. Men alle hans konstante tidsreiser skapte også en rekke alternative Kangs. På et tidspunkt bringer han Ravonna tilbake fra øyeblikket rett før hennes død, men dette skaper utilsiktet en alternativ virkelighet hvor Kang blir myrdet.

Nytt imperium[rediger | rediger kilde]

Senere dukker en Prime Kang opp, som kjemper mot både The Avengers og en helt ny fiende, Terminatrix - som blir avslørt for å være en gjenopplivet Ravonna. Kang blir kritisk skadet når han avskjærer et slag fra Thors hammer Mjolnir som var ment for hans tidligere kjærlighet. Terminatrix forsøker å helbrede Prime Kangs skader, og overtar kontroll over hele imperiumet hans. Imidlertid oppdager hun at imperiumet er under angrep av en skapning kalt Alioth, og de blir tvunget til å tilkalle The Avengers for å hjelpe dem.

Etter noen måneder legger Kang ut på en ambisiøs plan for å erobre hele jordkloden, denne gangen blir han hjulpet av sønnen Marcus - som bruker «Scarlet Centurion» som alter ego. Kang lover alle som hjelper ham på jorden en plass i hans nye orden, noe som setter jordens forsvar og The Avengers under press.

Deretter tar Kang kontroll over jordens forsvarssystemer, og tvinger frem en overgivelse etter å ha ødelagt Washington, D.C. Han dreper også flere millioner av mennesker over hele jorden. Avengers fortsetter å kjempe mot styrkene til Kangs nye imperium, og Captain America beseirer ham til slutt. Men Kang blir snart løslatt av sønnen sin, som viser seg å være en klone. Kang reiser deretter rundt i forskjellige multivers for å rekruttere en rekke nye super-skurker.

Opptredener i Marvel-universet (MCU)[rediger | rediger kilde]

Kang the Conqueror dukket for første gang opp i Marvel-universets (MCU) filmer og serier under første sesong av Loki (2021). Han er også antagonisten i filmen Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023).