Hank Pym

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Henry Jonathan "Hank" Pym er en fiktiv karakter, superhelt og vitenskapsmann som opptrer i tegneserier publisert av Marvel Comics og andre medier så som tegnefilmserier, videospill og lignende basert på dette. Figuren er skapt av Stan Lee i samarbeid med Larry Lieber og Jack Kirby, og dukket opp først gang i en historie i nr 27 av bladet Tales to Astonish publisert i januar i 1962. IGN rangerte Hank Pym som nr 62 i deres kåring Topp 100 Tegneseriehelter[1]

Publikasjonshistorie[rediger | rediger kilde]

Hank Pym har hatt en rekke ulike superheltalias eller identiter gjennom sin historie. Han dukker opp første gang i historien The Man in the Ant Hill. Her er han en biokjemiker som skaper en teknologi hvor han kan endre størrelse på seg selv og annet. Dette får han til gjennom oppdagelsen av noen subatomære partikler han kaller Pym-partiklene. Han bruker denne teknologien på seg selv og møter nesten sitt endelikt i en maurtue. Åtte nummer senere, i Tales to Astonish nr 35 debuterer han med sitt først superheltalias Ant-Man. Pym kjemper mot kriminalitet sammen med sin partner, og senere kone, Janet van Dyne. Blant de mange andre identiteter Hank Pym tar på seg er Giant-Man (fra og med Tales to Astonish nr 49 i 1963), Goliath (i Avengers nr 28 i 1966), Yellowjacket (i Avengers nr 59 i 1968) og for en kort stund også Wasp, som opprinnelig er Janet van Dyne sitt superheltalias.

Pym er et av de fem opprinnelige medlemmene av superheltlaget Avengers som Marvel Comics lanserte i 1963 og har hatt en sentral rolle i lagets historie. Han har også vært medlem av Defenders, Secret Avengers, West Coast Avengers og Illuminati.

Etterfølgere[rediger | rediger kilde]

Det er en rekke andre ulike karakterer i Marvel-universet som har anvendt Pym-partiklene til å endre størrelse og slik enten bekjempe eller utføre kriminalitet. Mest prominent blant disse er selvsagt Janet van Dyne i rollen som Wasp, samt Scott Lang og Eric O'Grady som begge har opptrådt med identiteten Ant-Man. Andre er Clint Barton (bedre kjent som Hawkeye), Bill Foster og sønnen Tom Foster, Erik Josten, Rita DeMara og Cassandra Lang. Deadpool og Punisher er to andre karakterer som har brukt partiklene ved enkelttilfeller til bestemte formål.

I annet media[rediger | rediger kilde]

Hank Pym har også vært med i en rekke animasjonsfilmer og -serier, videospill, arkadespill og kortspill. I 2015 kommer Marvel Studios til å lansere filmen Ant-Man hvor Michael Douglas vil spille rollen som Hank Pym[2]. I denne filmen vil nok ikke Hank Pym ta på seg rollen som Ant-Man[3] men snarere være en mentorskikkelse for karakteren Scott Lang som i tegneseriene også opptrer som Ant-Man og Giant-Man.

Både Ant-Man og Giant-Man-rollene dukker opp i den animerte tv-serien Marvel Super Heroes i 1966.

Hank Pym har også vært en av hovedkarakterene i to av tre animasjonsserier som er skapt om laget Avengers. I serien The Avengers: United They Stand er han leder for laget og blir spilt av Rod Wilson. I serien The Avengers: Earth's Mightiest Heroes er han fast medlem på laget kun i først sesong og andre halvdel av andre og blir spilt av Wally Wingert. I den nyeste serien Avengers Assemble har han bare hatt en gjesteopptreden i en enkelt episode hvor han ble spilt av Grant George.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IGN (14. mai 2011). «”#67 Top Comic Book Heroes”». Arkivert fra originalen 7. mai 2011. Besøkt 4. januar 2015. 
  2. ^ Justin Kroll (13. januar 2014). «Michael Douglas to Play Hank Pym in Marvel’s ‘Ant-Man’». Variety. 
  3. ^ Josh Wigler (9. august 2014). «Paul Rudd Is Too Ripped For His ‘Ant-Man’ Costume». mtv.com. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]