Hawkeye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
for hovedrollen «Hawkeye» i M*A*S*H, se Benjamin Franklin Pierce

Hawkeye (Clint Barton) er en tegneseriekarakter og superhelt skapt av Stan Lee og Don Heck i 1964. Hawkeye er også navnet på tegneserieblader og historier med denne karakteren. Serien utgis av Marvel Comics, og historiene forfattes for tiden av Matt Fraction med tegninger av Annie Wu.  IGN rangerte Hawkeye som nr 44i deres kåring av Topp 100 Tegneseriehelter[1].

Publikasjonshistorie[rediger | rediger kilde]

Den første historien om Hawkeye stod på trykk i Tales of Suspense, nr. 57 i 1964 . I denne og tre påfølgende historier i samme blad opptrådte Hawkeye i en skurkerolle. Hawkeye ble medlem av Avengers i 1965 og har siden vært en gjenganger og et sentralt medlem. Karakterens bakgrunn som tidligere skurk har ofte vært tema i ulike historier og sammenhenger. April 1969 skiftet Clint Barton for en kort tid superheltidentitet når han tar over rollen som Goliath etter Hank Pym i Avengers nr 63. Han vender tilbake til rollen som Hawkeye i Avengers nr 109 i 1973.

Hawkeye var også et viktig medlem av Avengers under Marvels første store crossover-hendelse i 1984-85. Denne het Secret Wars og bestod av tolv egne nummer.

Karakteren var en hovedperson i serien West Coast Avengers som først var en kort serie på fire nummer i 1984-85 før den ble en lengelevende serie på 102 nummer helt fram til 1994. I denne serien var Hawkeye både grunnlegger av og lengstsittende leder av laget.

Hawkeye var også en av hovedpersonene i nesten hvert eneste nummer av serien Solo Avengers som bestod av 40 nummer fra desember 1987 til januar 1991. Denne serien skiftet navn til Avengers Spotlight i august 1989.

Hawkeye var også et medlem av den moderne gjenskapingen av Avengers, kalt The Ultimates, som ble publisert fra 2002. Denne ble skrevet av Mark Millar og tegnet av Bryan Hitch.

I annet media[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Hawkeye har vært med i en rekke animasjonsserier. Først av disse var The Marvel Super Heroes i 1966 hvor han ble spilt av Chris Wiggins og Paul Soles.

Han er en av hovedkarakterene i serien Iron Man: The Animated Series hvor han er medlem av laget Force Works. Stemmen blir spilt av John Reilly. Denne serien delte fiktivt univers med flere andre tv-serier som Marvel Entertainment laget på 90-tallet og samme utgave av Clint Barton hadde dermed en kort gjesteopptreden som Goliath i episoden "To Battle a Living Planet" i andre sesong av Fantastic Four: The Animated Series.

Hawkeye er igjen en hovedkarakter i serien The Avengers: United They Stand som første gang gikk i 1999. Her blir stemmen spilt av Tony Daniels.

I serien The Super Hero Squad Show blir Hawkeye spilt av Adrian Pasdar.

I serien The Avengers: Earth's Mightiest Heroes begynner Hawkeye historien som spesialagent hos den verdensomspennende organisasjonen SHIELD. Først noen episoder ut i serien slutter han seg til Avengers og er deretter en av svært få karakterer som er medlem av hele laget gjennom hele resten av serien. Her blir han spilt av Chris Cox.

Film[rediger | rediger kilde]

Hawkeye har blitt portrettert av skuespilleren Jeremy Renner i filmer som foregår i Marvels kinematiske univers. Han dukket først opp i en liten rolle i Thor i 2011 før han var en av hovedkarakterene i The Avengers i 2012. Renner fortsatte rollen i oppfølgerne: The Avengers: Age of Ultron og The Avengers: Endgame

Referanser[rediger | rediger kilde]


tegneseriestubbDenne tegneserierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.