Hawkeye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
for hovedrollen «Hawkeye» i M*A*S*H, se Benjamin Franklin Pierce. For TV-serien med samme navn, se Hawkeye

Hawkeye (Clint Barton) er en tegneseriekarakter og superhelt skapt av Stan Lee og Don Heck i 1964. Hawkeye er også navnet på tegneserieblader og historier med denne karakteren. Serien utgis av Marvel Comics, og historiene forfattes for tiden av Matt Fraction med tegninger av Annie Wu.  IGN rangerte Hawkeye som nr 44 i deres kåring av Topp 100 Tegneseriehelter[1].

Publikasjonshistorie[rediger | rediger kilde]

Den første historien om Hawkeye stod på trykk i Tales of Suspense, nr. 57 i 1964. I denne og tre påfølgende historier i samme blad opptrådte Hawkeye i en skurkerolle. Hawkeye ble medlem av Avengers i 1965 og har siden vært en gjenganger og et sentralt medlem. Karakterens bakgrunn som tidligere skurk har ofte vært tema i ulike historier og sammenhenger. April 1969 skiftet Clint Barton for en kort tid superheltidentitet når han tar over rollen som Goliath etter Hank Pym i Avengers nr 63. Han vender tilbake til rollen som Hawkeye i Avengers nr. 109 i 1973.

Hawkeye var også et viktig medlem av Avengers under Marvels første store crossover-hendelse i 1984-85. Denne het Secret Wars og bestod av tolv egne nummer.

Karakteren var en hovedperson i serien West Coast Avengers som først var en kort serie på fire nummer i 1984-85 før den ble en lengelevende serie på 102 nummer helt fram til 1994. I denne serien var Hawkeye både grunnlegger av og lengst-sittende leder av laget.

Hawkeye var også en av hovedpersonene i nesten hvert eneste nummer av serien Solo Avengers som bestod av 40 nummer fra desember 1987 til januar 1991. Denne serien skiftet navn til Avengers Spotlight i august 1989.

Hawkeye var også et medlem av den moderne gjenskapingen av Avengers, kalt The Ultimates, som ble publisert fra 2002. Denne ble skrevet av Mark Millar og tegnet av Bryan Hitch.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Barndom[rediger | rediger kilde]

Clint Barton ble født i Waverly, Iowa. I ung alder mistet han begge foreldrene sine i en trafikkulykke. Etter seks år på et barnehjem, rømte Clint og broren Barney Barton for å bli med på Carson Carnival of Traveling Wonders. En av de andre ved karnevalet tok den unge Clint som assistent, og gutten fikk opplæring som bueskytter. Men Clint oppdaget senere at noen få ansatte underslo penger fra karnevalet. Men før han kunne røpe sin mentor til myndighetene, ble Clint slått ned og etterlatt som død. De skyldige stakk deretter fra byen. Clints forhold til broren Barney og de andre ansatte ved karnevalet ble også forverret som følge av dette.

Clint tilpasset ferdighetene sine som bueskytter til å bli en attraksjon på karneval, en mester-bueskytter med kallenavnet "Hawkeye" ellers kjent som "Verdens beste bueskytter". Når han var vitne til Iron Man i aksjon, ble Hawkey inspirert til å begynne som superhelt. Imidlertid, etter en misforståelse på sin første utflukt, ble Hawkeye anklaget for tyveri og antatt å være en simpel kriminell. På flukt møtes Hawkeye og Black Widow, en spion for Sovjetunionen - som Hawkeye blir forelsket i. Han hjelper Black Widow med å stjele teknologi utviklet av Tony Stark / Iron Man. I en konflikt mot Iron Man blir Black Widow alvorlig skadet. Men Hawkeye redder henne, og de flykter sammen. Men før Hawkeye kunne ta henne med til et sykehus, forsvinner Black Widow.

The Avengers[rediger | rediger kilde]

Hawkeye redder senere Edwin Jarvis, og moren hans fra en røver. I takknemlighet inviterer Jarvis ham til Avengers Mansion. Hawkeye blir deretter sponset av sin tidligere fiende Iron Man, som ser at han mener alvor med å bli superhelt. Anført av Captain America slutter Hawkeye seg til teamet sammen med Quicksilver og Scarlet Witch for å grunnlegge den andre inkarnasjonen av The Avengers. Men nesten umiddelbart kolliderer Hawkeye med andre medlemmer av The Avengers. Hans romantiske intensjoner med Scarlet Witch blir møtt med fiendtlighet fra broren hennes, Quicksilver. Hawkeye gjør opprør mot Captain Americas lederskap (på grunn av hans tidligere problemer med autoritetsfigurer) men kommer over tid til å respektere Captain America som en mentor og venn.

Hawkeye opplever en rekke eventyr sammen med The Avengers, og viser seg som en ekte helt ved flere anledninger. Men når buen hans blir ødelagt under et avgjørende øyeblikk i en kamp, ​​bestemmer Clint seg for å adoptere Goliath-drakten og identiteten, og etterfølger Hank Pym. Barton (som Goliath) blir senere oppsøkt av broren Barney Barton, som nå en stor svindler. Barney hadde fått vite om Eggheads planer om å konstruere en laser-dødsstråle, for å presse penger fra amerikanske myndigheter - og kommer til The Avengers for å få hjelp. The Avengers konfronterte Eggheads allierte, Mad Thinker og Puppet Master. Tragisk nok døde Barney i den påfølgende konflikten. Det ble senere avslørt at Barney Barton faktisk var en undercover FBI-agent.

Kort tid senere ansetter Egghead en skurk for å fange Goliath, i den tro at han er Pym i stedet for Clint. Clint beseirer og fanger begge kriminelle, og oppnår endelig rettferdighet for broren sin. Senere gjenopptar Clint identiteten som Hawkeye, med et nytt kostyme. Etter flere eventyr, forlater Hawkeye resten av The Avengers etter en bitter rift med Vision om kjærligheten til Scarlet Witch. Barton går tilbake til sitt originale Hawkeye-kostyme, og begynner på sin karriere utenfor The Avengers. For en tid driver Hawkeye fra det ene eventyret til det andre. Han prøver å vende tilbake til Black Widow og kjemper mot hennes nåværende kjærlighet, Daredevil. Hawkeye hjelper senere Hulken mot monsteret Zzzax.

Deretter følger han Hulken tilbake til herskapshuset til Doctor Strange, hvor Hawkeye slutter seg til The Defenders for en kortere periode. Hawkey vender for en kortere tilbake til The Avengers for å delta i bryllupet mellom Vision og Scarlet Witch. Sammen med Two-Gun Kid og Ghost Rider, beseirer Hawkeye monsteret Manticore. Hawkeye vender tilbake til The Avengers, etter at flere av de nåværende medlemmene av teamet begynner å forsvinne på mystisk vis. De gjenværende Avengers oppdager at dette blir gjennomført av Collector of the Elders of the Universe. Etter at alle lagkameratene hans blir beseiret, beseirer Hawkeye på egen hånd Collector.

Etter først å ha mislyktes i å finne arbeid med sin sivile identitet, får Hawkeye endelig ansettelse hos Cross Technological Enterprises som sikkerhetssjef. Han forsvarer selskapet mot Shi'ar-skurken Deathbird, Mister Fear, og saboterer et komplott av den C.T.E. ansatt Ambrose Connors. Hawkeye returnerer deretter til Avengers-herskapshuset flere måneder senere for et kort besøk. Hawkeye vender senere tilbake til Carson Carnival of Traveling Wonders for å hjelpe Marcella Carson, eierens datter, mot Taskmaster. Han beseirer skurken, ved hjelp av Ant-Man. Senere hevner Hawkeye utilsiktet sin brorens død. Skurken Egghead forsøker å skyte Henry Pym, en Hawkeye blokkerer skuddet - og Egghead blir drept i denne konfrontasjonen.

Senere eventyr[rediger | rediger kilde]

Når han vender tilbake til jobben for Cross Technological Enterprises som sikkerhetssjef, møter Hawkeye den tidligere S.H.I.E.L.D. agenten Barbara "Bobbi" Morse, også kjent som superhelten Mockingbird. Sammen oppdager de at Crossfire, fetteren til selskapets opprinnelige eier, som planlegger et komplott for å ødelegge hele superhelt-samfunnet ved hjelp av et sonisk våpen. Hawkeye og Mockingbird klarer å beseire ham (selv om Hawkeye blir gjort 80 prosent døv når han bruker en sonisk pil for å motvirke Crossfires våpen) og de to heltene gifter seg kort tid senere. Hawkeye (som nå bruker høreapparat) og Mockingbird reiser til Los Angeles, for å etablere en ny gren av The Avengers - kjent som West Coast Avengers. Samtidig som de leter etter en passende operasjonsbase, må Hawkeye og Mockingbird slåss mot en hevngjerrig Crossfire, som nylig hadde stukket av fra fengsel. Med hjelp fra den tidligere skuespillerinnen Moira Brandon de klarer å beseire super-skurken. Moira lar senere herskapshuset sitt bli den nye Avengers Compound.

På et West Coast Avengers-eventyr blir Mockingbird kidnappet av en helt kalt Phantom Rider som doper ned Mockingbird. Han overbeviser henne om at de er forelsket, og tvinger henne til å engasjere seg i et seksuelt forhold. Mockingbird får snart sansene tilbake, og Phantom Rider faller til sin død. Etterpå, når Mockingbird tilstår hva hun gjorde, blir Hawkeye sjokkert over at hans kone var villig tillate en mann å dø i stedet for å sørge for at skurken møter rettferdighet. Forholdet deres blir slitt når Mockingbird velger å forlate West Coast Avengers, og skiller seg fra Hawkeye. Hawkeye blir utfordret til en duell, til døden, av sin tidligere mentor Trick Shot. Hawkeye aksepterer motvillig utfordringen og vinner. Trick Shot avslører at han er døende av kreft, men ønsker heller å dø ærefullt i kamp. Hawkeye, i stedet for å innfri sin tidligere mentors ønske, lover å finansiere medisinsk behandling.

Senere, når Crossfire plasserer en dusør på Hawkeye kommer Trick Shot (hvis kreft hadde gått i remisjon) tilbake for å hjelpe sin tidligere student. Sammen med Mockingbird beseirer de to bueskytterne en hær av super-skurker, som forsøker å gjøre krav på dusøren. Etter denne krangelen med Crossfire, forteller Hawkeye til Mockingbird at han tok feil ved å klandre henne for det som skjedde med Phantom Rider. Paret forsones snart. Etter å ha blitt skutt mens han konfronterte kriminelle, adopterer Hawkeye en pansret versjon av kostymet sitt for å kjempe mot kriminelle gjenger i Los Angeles. West Coast Avengers blir deretter fanget midt i en overnaturlig kamp mellom Mephisto og Satannish. Teamet er i stand til å beseire de to demonene og tvinge dem tilbake til deres egne riker.

Mockingbird ofrer seg selv for å redde Hawkeye, og dør i mannens armer. Forbitret over Mockingbirds død forlater Hawkeye resten av teamet, som blir oppløst nesten umiddelbart etterpå. Hawkeye isolerer seg, for å skille seg fra verden. Men han blir snart tvunget til å kjempe mot det hemmelige imperiet. Han klarer å beseire Viper, lederen for det hemmelige imperiet - samt hennes innleide super-skurker, Javelynn og tidligere gamle mentor Trick Shot. Hawkeye vender tilbake til The Avengers rett før kampen med enheten Onslaught, hvor Avengers (inkludert Hawkeye) tilsynelatende blir drept. Franklin Richards, derimot, fraktet dem alle til et univers hvor superheltene førte endrede liv. Superheltene oppdager til slutt sannheten, og alle sammen ble returnert til sitt eget univers.

Thunderbolts[rediger | rediger kilde]

Når The Avengers kommer tilbake, ble de bortført av Morgan le Fay, og senere kjempet de mot Squadron Supreme. Så hjelper Hawkeye de nye Avenger-lærlingene Justice og Firestar for å beseire Taskmaster og Albino. Men Hawkey trekker seg senere fra teamet, for å overta ledelsen av den første generasjonen Thunderbolts. The Thunderbolts tar på seg trusler som Masters of Evil, Graviton, og Scourge of the Underworld. Hawkeye innleder et romantisk forhold med et annet Thunderbolts-medlem Moonstone. Senere reiser Hawkeye og Thunderbolts til Helvete, for å redde sjelen til Mockingbird. De beseirer den demoniske Mephisto, men Hawkeye klarer ikke å finne igjen sin kone.

Hawkeye slutter seg til The Avengers enda en gang, og innleder et kort romantisk forhold med team-medlemmet Wasp. Han legger også ut på enkelte solo-eventyr hvor han avdekker et komplott for å stjele en eldgammel artefakt i Laos, og etterforsker drapet på en tidligere sovjetisk oberst. Scarlet Witch, drevet sprø av superkreftene hennes, får et Kree-krigsskip til å dukke opp på New Yorks himmel. The Avengers, overrasket over romfartøyets utseende, forbereder seg til kamp. Under dette slaget settes Hawkeyes pil-kogger i brann. Han ofrer deretter seg selv for å ødelegge krigsskipet og redde kameratene sine.

En tidligere versjon av Hawkeye blir også plukket fra annen tid av Time Variance Authority for å tjene som jury-medlem i en sak som involverer tidligere Avengers-medlem She-Hulk. Men She-Hulk forsøker uten hell å advare Hawkeye om hans egen fremtid. Når Scarlet Witch utilsiktet forandrer virkeligheten, gjenoppstår Hawkeye uten noe minne om tidligere hendelser. Når den unge mutanten Layla Miller gir flere superhelter (inkludert Hawkeye) evnen til å huske, blir Hawkeye forferdet over Scarlet Witchs handlinger.

I annet media[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Hawkeye har vært med i en rekke animasjonsserier. Først av disse var The Marvel Super Heroes i 1966 hvor han ble spilt av Chris Wiggins og Paul Soles.

Han er en av hovedkarakterene i serien Iron Man: The Animated Series hvor han er medlem av laget Force Works. Stemmen blir spilt av John Reilly. Denne serien delte fiktivt univers med flere andre tv-serier som Marvel Entertainment laget på 90-tallet og samme utgave av Clint Barton hadde dermed en kort gjesteopptreden som Goliath i episoden "To Battle a Living Planet" i andre sesong av Fantastic Four: The Animated Series.

Hawkeye er igjen en hovedkarakter i serien The Avengers: United They Stand som første gang gikk i 1999. Her blir stemmen spilt av Tony Daniels.

I serien The Super Hero Squad Show blir Hawkeye spilt av Adrian Pasdar.

I serien The Avengers: Earth's Mightiest Heroes begynner Hawkeye historien som spesialagent hos den verdensomspennende organisasjonen SHIELD. Først noen episoder ut i serien slutter han seg til Avengers og er deretter en av svært få karakterer som er medlem av hele laget gjennom hele resten av serien. Her blir han spilt av Chris Cox.

TV-serien Hawkeye følger Hawkeye etter hendelsene i Avengers: Endgame.

Film[rediger | rediger kilde]

Hawkeye har blitt portrettert av skuespilleren Jeremy Renner i filmer som foregår i Marvels kinematiske univers. Han dukket først opp i en liten rolle i Thor i 2011 før han var en av hovedkarakterene i The Avengers i 2012. Renner fortsatte rollen i oppfølgerne: The Avengers: Age of Ultron, Avengers: Infinity War og Avengers: Endgame

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IGN. «”#44 Top Comic Book Heroes”». Arkivert fra originalen 24. november 2016. Besøkt 4. januar 2015.