Brazil (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brazil
Generell informasjon
SjangerFantasy / Komedie / Drama / Framtidsfilm
Prod.landBritisk
Utgivelsesår1985
Lengde123 min
142 min (Director's cut)
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørTerry Gilliam
ManusforfatterTerry Gilliam
Tom Stoppard
Charles McKeown
ProdusentArnon Milchan
Joseph P. Grace
KomponistMichael Kamen
SjeffotografRoger Pratt
KlipperJulian Doyle
Foran kamera
MedvirkendeJonathan Pryce
Annen informasjon
FilmselskapEmbassy International Pictures
Premiere(r)20. februar 1985 (Frankrike)
22. februar 1985 (Storbritannia)
1. juni 1985 (Norge)
18. desember 1985 (USA)
Video & DVD i Norge:
1. juni 1987 (Video) (utleie)[1]
1. februar 1993 (Video) (salg)[1]
29. mars 2006 (DVD) (salg)[1]
Budsjett$15 millioner
Eksterne lenker

Brazil er en britisk dystopisk komedie- og fantasyfilm fra 1985 regissert av Terry Gilliam. I noen av rollene finner vi Jonathan Pryce, Robert De Niro, Kim Greist og Michael Palin.

Handling[rediger | rediger kilde]

Brazil er en surrealistisk film der handlingen aller mest handler om det lille mennesket i et overbyråkratisert fremtidssamfunn – en moderne versjon av Kafkas Prosessen.

Tiden er juleaften en eller annen gang i det 20.århundre. Vi møter Sam Lowry (Pryce), en beskjeden kontorist med et usedvanlig rikt fantasiliv. Samfunnet han tjener er gjennomsyret av byråkrati der individualitet blir knust. Det finnes regler og paragrafer for alt, og papirer som må fylles ut for alt. Hovedkvarteret for dette galskapens samfunn er et statlig organ kalt «Information Retrieval» (Informasjonsgjenfinning). Deres slagord er «suspicion breeds confidence» («mistanke avler tillit»). Lignende motto er hengt opp overalt, og man oppfordres til å være på vakt og tyste på naboen og andre hvis de gjør noe som er litt utenom reglene. Hverdagen til Sam består av å fylle ut skjemaer og slavisk følge regler i grå, triste lokaler. Han ser ikke ut til å være særlig klar over hvor undertrykkende det ekstremt byråkratiske og overvåkende systemet, som han er en del av, er, og hvilke følger det har for folk rundt ham. Men som en kontrast til den grå hverdagen, drømmer Sam at han er en superhelt som flyr over og gjennom gyldne skyer og vakre landskap. I begynnelsen ser vi at dette er noe han drømmer, men etterhvert dukker slike drømmeinnslag ofte opp midt i handlingen, i "våken tilstand", og det sår tvil om hva som er drøm og hva som er virkelighet. Etterhvert møter han en kvinnen som han kjenner igjen fra drømmene sine, en kvinne som har til hensikt å knuse det undertrykkende samfunnet de lever i.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen bygger på en rekke tidligere filmer, først og fremst en uhøytidelig satire over Orwells 1984. Selv kaller regissøren filmen "et komisk mareritt om verden".

Brazil fikk gode kritikker, men gjorde det heller dårlig kommersielt. Den har imidlertid oppnådd en status som kultfilm. I New York Times ble den i sin tid omtalt som et bemerkelsesverdig stykke filmarbeid [1].

De norske anmelderne var også meget gode. Blant annet fikk den terningkast seks av FilmMagasinet og fem av både Dagbladet, VG, Dagsavisen og Aftenposten.[1]

Filmen vant i 1986 to BAFTA priser og ble samme år nominert til to Oscar.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]