Brazil (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brazil
Nasjonalitet Storbritannia UK
Språk Engelsk
Sjanger Fantasy - Komedie
Regissør Terry Gilliam
Manus Terry Gilliam
Tom Stoppard
Charles McKeown
Produsent Arnon Milchan
Joseph P. Grace
Medvirkende Jonathan Pryce
Kim Greist
Michael Palin
Robert De Niro
Katherine Helmond
Bob Hoskins
Ian Holm
Musikk Michael Kamen
Sjeffotograf Roger Pratt
Klipp Julian Doyle
Filmselskap Twentieth Century Fox (Europa)
Universal Pictures (US)
Utgitt Storbritannia 22. februar 1985
USA 1985
Norge 1985
Lengde 132 min
Aldersgrense 16 år (1985)
Budsjett $15,000,000
IMDb

Brazil er en britisk dystopisk komedie- og fantasyfilm fra 1985 regissert av Terry Gilliam. I noen av rollene finner vi Jonathan Pryce, Robert De Niro, Kim Greist og Michael Palin.

Handling[rediger | rediger kilde]

Brazil er en surrealistisk film der handlingen aller mest handler om det lille mennesket i et overbyråkratisert fremtidssamfunn – en moderne versjon av Kafkas Prosessen.

Tiden er juleaften en eller annen gang i det 20.århundre. Vi møter Sam Lowry (Pryce), en beskjeden kontorist med et usedvanlig rikt fantasiliv. Samfunnet han tjener er gjennomsyret av byråkrati der individualitet blir knust. Det finnes regler og paragrafer for alt, og papirer som må fylles ut for alt. Hovedkvarteret for dette galskapens samfunn er et statlig organ kalt «Information Retrieval» (Informasjonsgjenfinning). Deres slagord er «suspicion breeds confidence» («mistanke avler tillit»). Lignende motto er hengt opp overalt, og man oppfordres til å være på vakt og tyste på naboen og andre hvis de gjør noe som er litt utenom reglene. Hverdagen til Sam består av å fylle ut skjemaer og slavisk følge regler i grå, triste lokaler. Han ser ikke ut til å være særlig klar over hvor undertrykkende det ekstremt byråkratiske og overvåkende systemet, som han er en del av, er, og hvilke følger det har for folk rundt ham. Men som en kontrast til den grå hverdagen, drømmer Sam at han er en superhelt som flyr over og gjennom gyldne skyer og vakre landskap. I begynnelsen ser vi at dette er noe han drømmer, men etterhvert dukker slike drømmeinnslag ofte opp midt i handlingen, i "våken tilstand", og det sår tvil om hva som er drøm og hva som er virkelighet. Etterhvert møter han en kvinnen som han kjenner igjen fra drømmene sine, en kvinne som har til hensikt å knuse det undertrykkende samfunnet de lever i.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen bygger på en rekke tidligere filmer, først og fremst en uhøytidelig satire over Orwells 1984. Selv kaller regissøren filmen "et komisk mareritt om verden".

Brazil fikk gode kritikker, men gjorde det heller dårlig kommersielt. Den har imidlertid oppnådd en status som kultfilm. I New York Times ble den i sin tid omtalt som et bemerkelsesverdig stykke filmarbeid [1].

Filmen vant i 1986 to BAFTA priser og ble samme år nominert til to Oscar.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]