Brødrene Grimm (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brødrene Grimm
orig. The Brothers Grimm
Generell informasjon
SjangerEventyr
Utgivelsesår26. august 2005 (USA)
4. november 2005 (Norge)
Prod.landUSA USA
Storbritannia Storbritannia
Tsjekkia Tsjekkia
Lengde117 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørTerry Gilliam
ProdusentDaniel Bobker
Charles Roven
ManusforfatterEhren Kruger
MusikkDario Marianelli
Foran kamera
MedvirkendeMatt Damon
Heath Ledger
Lena Headey
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Brødrene Grimm (originaltittel: The Brothers Grimm) er en britisk-amerikansk eventyrfilm fra 2005 regissert av Terry Gilliam. Filmen er en overdrevet og fiksjonell portrettering av Brødrene Grimm som omreisende svindlere i fransk-okkuperte Tyskland tidlig på 1800-tallet. I en landsby oppdager brødrene derimot et ekte eventyr når landsbyen vises å være forbannet, og oppgaven de tar på seg krever ekte mot fremfor svindleri. I filmen spiller blant annet Matt Damon, Heath Ledger og Lena Headey, og Peter Stormare, Jonathan Pryce og Monica Bellucci har biroller.

Filmen ble spilt inn i Tsjekkia, og på settet skal regissør Gilliam ha hatt flere uenigheter med brødrene Bob og Harvey Weinstein.[1] Dette skal ha ført til at filmen ble utsatt i flere måneder, og da den endelig kom ut den 26. august 2005 i USA mottok den blandede kritikker.

Handling[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Grimm (Matt Damon) og Jacob Grimm (Heath Ledger) ankommer i fransk-okkuperte Tyskland tidlig på 1800-tallet. De reiser til Karlstadt for å bli kvitt et spøkelse av en heks som gjemsøker byen. Etter å ha drept «spøkelset», kommer det frem at det hele var et triks Grimm-brødrene hadde gjennomført for å tjene penger. I feiringene etter at «spøkelset» er borte, møter de den italienske torturisten Mercurio Cavaldi (Peter Stormare) som introduserer dem for den franske General Delatombe (Jonathan Pryce). Delatombe tvinger dem til å løse et mysterium: pikene i den lille landsbyen Marbaden har forsvunnet og landsbyboerne er overbevist om noe overnaturlig står bak. Brødrene Grimm må finne ut hvem som står bak, og det tar ikke lang tid før de finner ut at det virkelig er noe overnaturlig som står bak; en 500 år gammel dronning fra Thüringen stjeler små jenter for å få tilbake sin egen skjønnhet.

For mange, mange år siden reiste kong Childerik I inn i skogen for å bygge en by mens dronningen eksperimenterte med svartekunster for å oppnå evig liv. Pest feide gjennom landet og hun gjemte seg i tårnet sitt mens hennes mann og alle andre i byen døde. Formelen hennes ga henne evig liv, men ikke ungdommelighet eller skjønnhet. Hennes ungdommelige utseende eksisterer bare i speilet hennes. Hun trenger blodet fra tolv unge piker for å få sin skjønnhet tilbake: ti har allerede forsvunnet. Dronningen jobber med en fortryllelse for å få tilbake skjønnheten ved hjelp av hennes varulv og hans magiske øks, kråker og andre vesener i skogen. Grimm-brødrene får hjelp av Cavaldi og Angelika, en jeger fra landsbyen som er kjent i skogen, og sammen forsøker de å ødelegge dronningens speil. Etter at enda en jente forsvinner, tar Cavaldi dem med tilbake til Delatombe. Fordi de ikke greide å stanse forsvinningen, beordrer Delatombe Cavaldi til å henrette Grimm-brødrene, men etter at de overbeviser generalen om at tyske opprørere står bak magien i skogen, sender han dem tilbake. Mens Cavaldi blir igjen i landsbyen med Angelika, forsøker brødrene å komme seg inn i tårnet. Jakob lykkes, og oppdager dronningen og kreftene i speilet hennes. Samtidig forsvinner den tolvte piken, Sasha.

Etter å ha dratt tilbake til landsbyen og kranglet med Wilhelm om hvorvidt dronningen og hennes speil virkelig var sant eller kun et eventyr, rir Jakob tilbake inn i skogen med Wilhelm i hælene. Etter å ha trodd at Jakob ble kastet mot tårnveggen og drept (som i virkeligheten var en dokke), forstår Wilhelm at Jakob virkelig trenger at han tror på ham, og han hjelper Jakob med å klatre opp i tårnet. Fra tårnets tak ser Jakob tolv krypter hvor de tolv ofrene må ligge. Når Sashas kropp kommer opp fra en brønn, følger dronningens varulv henne til en grav. Etter å ha reddet Sasha og tatt varulvens magiske øks, returnerer brødrene til landsbyen. Delatombe fanger brødrene og anklager dem for svindel. Franske soldater setter fyr på skogen, og Cavaldi uttrykker sympati for brødrene, men de blir reddet ut av Angelika. Varulven avsløres å være Angelikas far, som er bundet av dronningens formel. Det viser seg at han er i stand til å leve takket være en fortryllet nagle i brystet hans, og når den fjernes brytes formelen. Angelika druknes av sin far, og blir det tolvte offeret. Brødrene ankommer tårnet når dronningen puster ut isvind og stanser skogbrannen. Delatombe innser at Grimm-brødrene unnslapp flammene, og går etter dem med Cavaldi. Når Cavaldi nekter å drepe brødrene, blir han skutt av Delatombe.

Wilhelm og Jakob klatrer opp i tårnet, og Wilhelm faller under dronningens formel ved at hun tar naglen fra Angelikas far og plasserer den inn i Wilhelms legeme i stedet. Jakob knuser dronningens speil og unngår at dronningen kan fullføre formelen for å få tilbake sin skjønnhet, og med en siste anstrengelse greier Angelikas far å knuse den siste biten av speilet ved å kaste seg ut av vinduet med det. Wilhelm, fortsatt bundet av dronningens formel, kaster seg etter for å redde den siste speilbiten, og begge dør. Cavaldi overlever, og han finner Wilhelms lik og resiterer en italiensk forbannelse, og tårnet faller så sammen. Jakob kommer seg unna, og lærer av Cavaldi at Angelika kan vekkes med et kyss, som også gjenoppliver de andre pikene og Wilhelm. Med trusselen borte og pikene returnert til landsbyen, feirer innbyggerne av Marbaden og takker brødrene av fulle hjerter. Cavaldi blir værende i landsbyen og blir med på den store festen. Angelika kysser begge Grimm-brødrene og forteller dem at de er hjertelig velkommen tilbake. Brødrene Grimm bestemmer seg for å fortsette i det nye yrket deres, å jakte på eventyr rundt i landet til tross for at de er ettersøkte menn. En av dronningens kråker blir sett flyvende med en siste liten bit av speilet med dronningens øye stirrende ut, og mest sannsynlig hennes sjel levende videre.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Rotten Tomatoes' hjemmesider ser man at 38% av anmelderne likte Brødrene Grimm, og at filmen har fått en gjennomsnittlig karakter på 5,2/10 basert på 178 anmeldelser. Svært blandet er også mottakelsen fra publikum, som har gitt filmen en gjennomsnittlig karakter på 2,9/5 basert på 372,060 stemmer (per 20.08.2013).[2] Også på Metacritics hjemmesider kan man se at filmen ble mottatt med blandet kritikk. Der har den en gjennomsnittlig karakter på 51/100 basert på 36 anmeldelser, og publikum har gitt den en snittkarakter på 5,2/10 basert på 70 stemmer (per 20.08.2013).[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]