Hopp til innhold

The Imaginarium of Doctor Parnassus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Imaginarium of Doctor Parnassus
Generell informasjon
SjangerEventyr / Fantasy
Utgivelsesår2009
Prod.landStorbritannia
Lengde2 t. 3 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiTerry Gilliam
ProdusentSamuel Hadida
Amy Gilliam
William Vince
Terry Gilliam
ManusforfatterTerry Gilliam
Charles McKeown
Musikk
SjeffotografNicola Pecorini
KlippMick Audsley
Foran kamera
MedvirkendeHeath Ledger
Christopher Plummer
Verne Troyer
Lily Cole
Andrew Garfield
Tom Waits
Johnny Depp
Colin Farrell
Jude Law
Annen informasjon
Budsjett$30 millioner
Totalomsetning$61,8 millioner
Prod.selskap
Premiere22. mai 2009 (Cannes)
16. oktober 2009 (Storbritannia)
25. desember 2009 (USA)
26. desember 2009 (Norge)
Eksterne lenker

The Imaginarium of Doctor Parnassus er en britisk fantasyfilm fra 2009 regissert av Terry Gilliam. Filmen handler om magikeren Doctor Parnassus som er sjefen for en attraksjon som reiser rundt med hest og vogn. For lenge siden inngikk han en pakt med djevelen og nå begynner han å bli bekymret for at djevelen er ute etter hans 16 år gamle datter. På rollelisten finner en skuespillere som Christopher Plummer, Lily Cole, Verne Troyer, Heath Ledger, Colin Farrell, Jude Law, Tom Waits og Johnny Depp.

Dette var den siste filmen som Heath Ledgers medvirket i. Hans brå død underveis i innspillingen skapte store utfordringer, men filmen ble likevel fullført ved hjelp av Johnny Depp, Colin Farrell og Jude Law og en del omskrivninger og computer-genererte triks.

Utenfor en pub i London driver en eldre skjegget vismann ved navn Doctor Parnassus et nesten konkurs omreisende teater-gruppe, som inkluderer hans egen tenåringsdatter Valentina, en fingerferdig ekspert Anton og en dverg som heter Percy. Truppens viktigste attraksjon er en portal til et magisk "Imaginarium" en surrealistisk drømme-verden som kan forvandles etter folks egne ønsker. Mr. Nick, en suveren personifisering av Djevelen, dukker ofte opp uten forvarsel for å håne Parnassus og hans feil. Han minner Parnassus om at om tre dager blir Valentina 16 år gammel, og sjelen hennes skal tilhøre Mr. Nick. For hundrevis av år siden lurte han Parnassus til å akseptere en avtale for å gi ham udødelighet.

Når troppen skal krysse en bro, ser Anton noen som henger under broen. De redder mannen og gjenopplivet ham, og han spytter ut et gyllent rør som tillot ham å fortsette å puste når han ble hengt. Mannen er uvillig til å snakke om sin fortid, og overbeviser dem om at han har hukommelsestap. Parnassus er bekymret over det nært forestående tapet av datteren sin. Mr. Nick besøker ham og avslører identiteten til mannen de reddet: En vanæret filantrop ved navn Tony Shepard, som ble hengt av russiske gangstere fordi han skylder gangsterne penger. Mr. Nick tilbyr også Parnassus et nytt veddemål: Valentina kan fortsette å bo hos doktor Parnassus etter fylte 16 år, dersom Parnassus kan vinne fem sjeler til "veien for selvoppfyllelse" før Mr. Nick kan finne fem sjeler til "uvitenhetens vei" innenfor Imaginarium-universet.

En nykommer Tony blir snart med i troppen deres, og er enda mer karismatisk enn Anton. Tony overbeviser troppen om å endre på showet deres. Når han opptrer lokker Tony en velstående kvinne til Imaginarium og følger etter henne. De havner i en pastell-farget drømmeverden som representerer kvinnens fantasi. Kvinnens fantasi endrer også Tonys ansikt til hennes smak. Tony danser med henne, og de ser et motell som drives av Mr. Nick. Men Tony overbeviser kvinnen i stedet om å reise med gondol, og får tak i den første sjelen til Parnassus. Tony reiser tilbake fra Imaginarium, og ansiktet hans blir det normale.

Senere går tre andre kvinner inn, og dermed har Parnassus fått fire sjeler. Imidlertid tar Mr. Nick lett sjelen til fire russiske gangstere som ønsker å jakte på Tony på grunn av hans gjeld. De jager Tony inn i Imaginarium, og faller raskt i en felle som Mr. Nick legger. Dermed er veddemålet uavgjort: Begge to har fire sjeler hver. Parnassus avslører motvillig for datterens Valentina at hans pakt med Mr. Nick, fordi han ønsket udødelighet. I bytte skulle ett hvert barn han får, bli Nick's eiendom når barnet fyller 16 år. Valentina blir forferdet over farens åpenbaring. Valentina er fortvilet og sint over farens avtale, og fordi han skjulte sannheten for henne. Hun gir villig sin sjel til Mr. Nick. Desillusjonert over denne enkle seieren, tilbyr Mr. Nick en ny avtale med Parnassus.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]