Taraldskirken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taraldskirken har ligget ca. 20 skritt øst-sørøst for nåværende Seljord kirke

Taraldskirken var en middelalderkirke som lå i Seljord, Telemark, kun omkring 20 skritt sydøst for Seljord kirke.

Vederlagssten som hviler ovenpå Seljord kirkes kirkegårdsmur

Historien om kirken[rediger | rediger kilde]

Kirken lå cirka 20 skritt (tilsvarende cirka 15,5–16 meter om man tar utgangspunkt i at én fot tilsvarte 0,3147 meter i 1683) øst-sørøst for Seljord kirke,[1] og var et samtidig byggverk. Den var formentlig viet til den hellige Tarald av Seljord (Sankt Tarald eller St. Tarald) – en lokal bondehelgen for Seljord i Telemark og deler av Numedal.[2] Ifølge lokal tradisjon feires Taraldsmess den 12. februar.[2] Olav den helliges halvbror Harald, bedre kjent som St. Hallvard, er et alternativ til hvem kirken var viet til.[3] Dette nevnes blant annet i Askeladden, Riksantikvarens kulturminnedatabase for kulturminnesøk.

Da kobberverket Gullnes ved Sundsbarmvatnet ble anlagt i 1522, skal tyske gruvearbeidere ha tatt i bruk kirken. Det fortelles at tyskerne fortsatt brukte den rundt år 1540, men med en egen tysk prest.[4] Biskop Jens Nilssøn noterte følgende om den andre kirken i 1595: «Staar der och paa samme kirkegaard i sødoust fra hoffuit kircken en anden steen kircke imod kirckegaards muren, som de berggeseller haffuer i gamel dage bygt och er nu slet forfallen. Thi der (er) intet tag paa, og alt treuercket er nedraaddit» (JN 391).

Ruinene ble på 1780-tallet oppmålt av presten Hans Jacob Wille, som kunne fortelle at begge kirker var blitt ødelagt av lynild, og at kun den ene kirkebygning etterfølgende var blitt istandsatt.[4] Taraldskirken, som har hatt et rektangulært skip med lavere og smalere kor. Lengden var totalt cirka 14,5, hvorav skipet skal ha utgjort cirka 10,7 x 6,3 m og koret cirka 3,8 x 4,4 m.[1] I Willes tid nådde ruinene stadig en høyde på over 3,5 meter.[1]

Ifølge Riksantikvaren er det funnet resten av murene ved flere anledninger, nå nye graver skulle anlegges. I så måte fant kirketjener Hans Haugan «en mur av sten», cirka 0,6–07 cm bred og på en dybde av 2 alen. Restene var hvitkalket. Haugan mente muren fortsatte utenfor graven. Kirketjener (1935–1970) Sigmund Skoland har fortalt at han i sin tjeneste fant rester av en mur i et kvadratisk område, cirka 10 x 10 m stort. Muren lå ca 1,5 m under overflaten og besto av rundkamp, med kalk i midten og på veggene. I det nordøstre hjørnet av denne kvadraten fant også Skoland i slutten av 1960-årene omkring 1 kg sammensmeltet bly, forkullet treverk av grov dimensjon og kullrester, noe som kan være beviser for den påståtte brannen etter lynnedslaget på 1600-tallet (kilde: Askeladden/Riksantikvaren).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Wille, Hans Jacob (1786). Beskrivelse over Sillejords Præstegield i Øvre-Tellemarken i Norge. Halvorsen & Børsum Antikvariat A/S, 1956. 
  2. ^ a b Odden, Per Einar (2018) Den hellige Tarald av Seljord, etter Daae, Baklid. Den katolske kirke. Besøkt 2023-03-11
  3. ^ Nygaard, Anne Marie: De romanske steinkirkene i Telemark, Universitetet i Oslo, 1996
  4. ^ a b Herman Henriksveen, red. (1986). Kirker i Telemark. Flora forlag. s. 134. ISBN 829-06-9500-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Taraldskirken». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.