Hans Jacob Wille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Jacob Wille
Hans Jacob Wille.tif
Født11. okt. 1756[1]Rediger på Wikidata
SeljordRediger på Wikidata
Død22. apr. 1808[1]Rediger på Wikidata (51 år)
Beskjeftigelse PrestRediger på Wikidata
Embete SogneprestRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers SelskabRediger på Wikidata

Hans Jacob Wille (født 1756 i Telemark, død 1808) var en norsk prest og vitenskapsmann, som bl.a. er kjent for sine topografiske beskrivelser av Telemark.

Han var sønn av sogneprest og prost Anders Amundsen Wille og Anne Marie Bloch. Han tok teologisk embedseksamen i 1779 og ble samme år personellkapellan hos faren. I 1786 ble Wille kapellan hos Hans Strøm. Der begynte han på en beskrivelse topografisk beskrivelse av hele Telemark, men det ble bare til Beskrivelse over Sillejords Præstegjeld. Innledningen ble trykt i 1799. Beskrivelsen har spesielt gode opplysninger om den særpregede telemarkskulturen, både folketro og levevis. Han beskriver også bryllup, julefeiring, primstav, værmerker og overnaturlige vesener. Opprinnelig hadde han visstnok mere stoff om lokalhistorie, sagn og folketro, men dette ble tatt ut av manuskriptet av økonomiske grunner.

Wille var gift med Anne Dorothea Walther, og i 1788 ble han utnevnt til sogneprest i Grytten i Romsdal. Han hadde da vunnet ry som vitenskapsmann og var medlem av flere vitenskapelige selskaper. I 1791 ble han innvalgt i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim, og året etter ble han sogneprest til Vår Frue kirke i Trondheim. I 1794 overtok Wille vervet som sekretær og bibliotekar i selskapet. Han var svært allsidig og befattet seg med de forskjelligste grener av vitenskap.

Noen av hans utgivelser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]