Tønsberg stasjon (1881-1915)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tønsberg stasjon (1881-1915)
Tønsberg Nedre Langgate 50 - 002.jpg
LandNorge Norge
StedTønsberg
KommuneTønsberg
ArkitektBalthazar Lange
Åpnet1881
Nedlagt1915
Tjenester
Linje(r)Vestfoldbanen
Posisjonskart
Tønsberg stasjon ligger i Vestfold
Tønsberg stasjon (1881-1915)
Tønsberg stasjon (1881-1915)
Tønsberg stasjon (Vestfold)
Koordinater: 59°16′09″N 10°24′02″Ø

Tønsberg stasjon
59°16′9″N 10°24′9″E

Tønsberg gamle stasjon er en tidligere jernbanestasjon i Tønsberg kommune i Vestfold fylke. Stasjonen ble åpnet i 1881 da Vestfoldbanen sto ferdig, men ble erstattet av Tønsberg stasjon i 1915. Bygningen ble tegnet av arkitekten Balthazar Conrad Lange.

Tønsbergs første jernbanestasjon lå ved sjøen, for å gi direkte kontakt med sjøgående trafikk. Stasjonen var en sekkestasjon med adkomst gjennom Slottsfjelltunnelen. Stasjonsbygningen eksisterer og har i dag fasade mot Nedre Langgate.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Stasjonen var i tillegg til Larvik stasjon, de eneste stasjonene på Vestfoldbanen som ble bygd i mur. Stasjonen er preget av historismen og nyrennessansen. Det var ikke bare stasjonens størrelse som gjorde at de ble bygd i mur, men også at det var forbudt å bygge trebygninger i henhold til de lokale bygningsvedtektene.[1] De to stasjonene var speilvendte og hadde samme planløsning og hovedform, selv om Larvik stasjon var litt lengre. Stasjonene var inspirert fra de største godsene Jarlsberg hovedgård og Larvik herregård. Stasjonene var nyskapende, med en sentral vestibyle med direkte tilgang fra byen, med grener til venterom for andre og tredje klasse på hver sin side. Ekspedisjonsrommene for reisegods og telegraf var lagt midt mot vestibylen med utgang til perrongen. De var også nyskapende ved at den øvre etasjen, var mindre enn første etasje, fordi den kun skulle inneholde stasjonsmesterleiligheten og ikke flere kontorer, slik som det var vanlig på endestasjoner.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   BSicon exBAHN.svg Nedlagt stasjon   Neste stasjon
VestfoldbanenEndestasjon
jernbanestubbDenne jernbanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.