Byfjorden (Tønsberg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Byfjorden i Tønsberg)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tønsbergfjorden sett fra Slottsfjellet. Agility Groups verft på Kaldnes til venstre, Ilene til høyre, med Jarlsberg travbane og utløpet av Aulielva i bakgrunnen.
Små «vikingskip» ved brygga i Tønsberg. Kaldnes bro mellom byen og Nøtterøy-sida åpnet i 2005.

Byfjorden er en fjord i Tønsberg kommune i Vestfold. Den er den inneste delen av Tønsbergfjorden, som igjen er en sidefjord i Oslofjorden, og går mellom Kanalen i Tønsberg, Tønsberghus og Jarlsberg travbane. Innerst i fjorden ligger Ilene våtmarksområde og naturreservat, etablert i 1985. Ved kanalen ligger Kanalbrua, ei vippebru for biltrafikk åpnet 1957, og i Ollebukta er det småbåthavn. Mellom restaurantene, mediehuset og gjestehavna på brygga i byen og Kaldnes på Nøtterøy-sida, går Kaldnes bro, ei gangbru som åpnet i 2005. På området etter Kaldnes Mekaniske Verksted, et skipsverft i drift fra 1899 til 1984, er det reist høye bygg med leiligheter.

Gammelt kart, trolig fra 1730-tallet,[1] over Byfjorden i Tønsberg. «Stenskanalen» ble utgravd 1733. (Nord på kartet ligger i retning mot nedre, høyre hjørne.)
Gammelt kart fra 1800-tallet over Tønsbergfjorden og kysteområdene ved Tønsberg. Byfjorden ligger øverst til venstre for midten av kartet.
Kart fra 1865 over Tønsberg med omegn viser blant annet sjølinjene langs byfjorden. Kanalen gjennom Stensarmen («Kanalen Stenen») mellom Tønsberg og Nøtterøy er her ennå ikke utgravd til dagens bredde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]