Tåtten om Romund Halte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tåtten om Romund Halte (Hrómundar þáttr halta) er en tått, en kort islendingesaga fra 1200-tallet. Historien foregår i Hrútafjörðr900-tallet og handler om Romund og hans venner i kamp med tyvaktige norske handelsmenn.

En gruppe på tolv norske handelsmenn kommer til Hrútafjörðr, og oppfører seg uvennlig. Romund mistenker dem for å ha stjålet og slaktet fire hester, og reiser sak mot dem på tinget. De blir dømt og hevner seg ved å angripe Romunds gård. Romund feller seks av dem, men blir selv drept. Alle nordmennene dør, noen i striden og de siste i et forlis. Romunds sønn Hallstein overlever og kjemper siden sammen med kong Olav Tryggvason«Ormen Lange».

Tætten er kjent fra Den større saga om Olav Tryggvason, slik denne gjengis i håndskriftet Flateyjarbók. Historien er også gjengitt i Landnåmabok, hvor det gjengis flere vers enn de tre som tåtten inneholder. Dette tyder på at den kjente versjonen av fortellingen er en forkortet versjon av en tapt lengre original.[1] Oversatt til norsk av Bergsveinn Birgisson og Bernt Ø. Thorvaldsen i fembindsverket Islendingesagaene, 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fornrit 2011 Arkivert 24. januar 2013 hos Wayback Machine., forlagspresentasjon av samleutgave av sagaene (pdf)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen: