«Ormen Lange»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


«Ormen Lange», langskipet til Olav Tryggvason, slik Halfdan Egedius tolket det i Olav Tryggvasons saga i prakt- og folkeutgaven av Heimskringla fra 1899. «Ormen Lange» var «det beste skipet i Norge og det som hadde kostet mest.»
«Ormen Lange» tegnet av Vígdis Sigmundsdóttir til en frimerkeserie fra Færøyene 2006

«Ormen Lange» var ifølge Snorre Sturlason det store langskipet til Olav Tryggvason, som var bygget etter «Ormen skamme»[1] ved Lahamran (Ladehammeren i Trondheim) som Olav hadde tatt som bytte fra Raud den rame fra Saltstraumen i Bodø i Hålogaland etter at kongen hadde torturert ham i hjel.

Det er uenighet[trenger referanse] om hvor stor «Ormen Lange» var, men den var sannsynligvis et sted mellom 45 og 55 meter lang.[trenger referanse] Den var 34-52 rom stor og hvis man tenker seg at det var et par årer pr. rom og 1 mann pr. åre, får man et svimlende antall på 68-104 roere. Med ekstramannskap kan det ha vært så mange som 130 mann ombord. Ut ifra målene på «Havhingsten fra Glendalough» og andre vikingskip var det mellom 2[trenger referanse]og 8 m bredt og hadde et seil på ca. 200 m². Tar man imidlertid navnet til etterretning, «Ormen Lange», var skipet smalt og langt, og ikke bredt.

«Ormen Lange» fremstilles ofte[trenger referanse] med et forgyllet ormehode fremme og en forgyllet ormehale.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Olav Tryggvasons saga Kap. 88». «Torberg blev da hovedsmed for skibet, til det var ferdig; det var en drake og gjort efter mønster av Ormen, som kongen hadde hatt med fra Hålogaland; men skibet var meget større og i alle deler gjort med mere omhug. Dette kalte han «Ormen lange», men det andre «Ormen skamme».» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Ormurin langi – kategori av bilder, video eller lyd på Commons