Stillinge kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stillinge kirke
OmrådeSlagelse kommune
PlasseringKirke Stillinge, Slagelse kommune
BispedømmeRoskilde stift
ProstiSlagelse Provsti
ByggeårSlutten av 1100-tallet
EndringerRestaurert 1860 og 2009[1]
Viet tilSankt Clemens
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
TeknikkMur
ByggematerialeTeglsten og granitt
TårnOppført i 1860
Kirkerommet
Prekestol1600-tallet
DøpefontÈn i selve kirken fra 1902 og èn i dåpskapellet fra 1612
AlterAltertavle i ek fra ca. 1480 tillagt Bernt Notke
Plasser250[2]
DiverseKalkmalerier
Staruporgel fra 1974
Beliggenhet
Kart
Stillinge kirke
55°26′13″N 11°14′37″Ø
Altertavlen

Stillinge kirke, (Kirke Stillinge kirke) er en kirke som ligger i Kirke Stillinge 7-8 kilometer nord for SlagelseSjælland. I skipets murverk er det rester av en romansk kirke oppført i rå og kløvet granitt med tilhuggede hjørner. Denne kirken må ha blitt oppført sent på 1100-tallet ettersom det også er detaljer i teglsten som er delvis bevart; bl.a. et par romanske vinduer med stikk og glassfals i tegl.

I begynnelsen av 1400-tallet ble det opprinnelige koret revet og koret forlenget mot øst. Ved utvidelsen har man benyttet de opprinnelige kampestenene og en del munkesten. Det nordre sakristiet ble oppført samtidig. Det nordre våpenhuset og dåpskapellet mot syd stammer også fra 1400-tallet. Man vet ikke om kirken hadde tårn i middelalderen og det nåværende tårnet ble oppført først i 1860. Småstenene i fugene er et tiltak fra 1860 da man restaurerte murverket i kirken.

Kirken tilhørte Antvorskov kloster inntil 1310 da den kom inn under Roskilde. I 1740 ble den kjøpt av Ludvig Holberg og etter hans død gikk den over til Sorø Akademi.

I forbindelse med utvidelsen på 1400-tallet fikk koret innbygget krysshvelv og samtidig fikk det gamle skipet innbygget tre fag krysshvelv, det midterste er meget smalt.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er utført i eketre, er datert til ca. 1480 og tillegges Bernt Notke.[3]Den består av midtskap med en Golgatascene og fire relieffer fra Jesu lidelseshistorie. Midtfeltet måler 124x103x14 cm og fløyrelieffene 46/57x52 cm.

Eketresfonten i kirken er fra 1902 og eketresfonten i dåpskapellet er fra 1612. Prekestolen er fra 1600-tallet.

Orgelet er et Staruporgel fra 1974 med 14 stemmer.

Kirkens votivskip er en tremastet fullrigger ved navn «ALFA». Den er bygget av fiskeren Peter Jensen og er en gave fra Menighetsrådet.[4]

Kalkmalerier[rediger | rediger kilde]

Kirkens kalkmalerier er fra fem forskjellige perioder. Nordveggen i koret har malerier fra 1425-1440 som tillegges Kongstedverkstedet. I buen til dåpskapellet sees bilder fra rundt 1450. I skipets nordvegg er det fragmenter fra ca. 1400; før skipet fikk innbygget hvelv. Over hvelvet kan man se deler av denne utsmykkingen. Skipets hvelv har malerier fra ca. 1500. Sydkapellet har nederlandskinspirerte dekorasjoner fra ca. 1510. Kirkens kalkmalerier er hardt restaurert.

Fra nordveggen med Jesus på bordet

På nordveggen i koret ses fremstillingen i tempelet og kongenes tilbedelse. Skjoldbuens utsmykking er samtidig med kalkmaleriene og man ser her en utsmykking i sin helhet. Tekstilene er utsøkte. Jesus på alterbordet i fremstillingen refererer til nattverden, Kristi legeme er vin og brød. Kongenes tilbedelse er en oppfordring til menigheten om å hylle det guddommelige barnet ved å bringe gaver til kirken.

Dommedagsmajestas fra ca. 1500

I skipets første fag sees en Dommedagsmajestas fra ca. 1500 i østkappen. Dommedagskristus troner på to regnbuer og hviler føttene på jordkloden. Fra munnen springer nådens lilje og straffens sverd ut. Til venstre kneler Maria og bak henne sees de salige og himmelborgen med Peter i grønn kjortel. Borgen har spir med skifertak og blyinnfattede ruter samt en elegant have, det kan minne om franske miniatyrmalerier fra rundt 1475. Til høyre kneler Johannes Døperen, bak han sees helvetesgapet med en djevel som blåser i et horn samt de fordømte sjelene og en djevel som hever en kølle.

I de tre øvrige kappene sees blomsterornamenter med en ugle, papegøyer og fugler. I korbuens søndre vanger er en humleranke og nederst en papegøye. På skipets nordvegg i første fag er det rester av en billedfrise som har blitt dekket av det sekundære hvelvet. En kvinne med jomfruhår og en bok i hånden vender seg mot et bål hvor en bøddel står med en stekegaffel. Av bålet ser man kun noen ildtunger, men over hvelvet er frisen så velbevart at man kan fortolke fortellingen som legenden om Katarina. Den synlige scenen må derfor være Katarina som trøster de vise menn som hun omvendte og som ble brent på bålet. På skipets sydvegg i andre fag sees Maria Magdalena med salvekrukken.

Erasmus` martyrium i åpningen fra skipet til dåpskapellet

I buen til det østlige sydkapellet sees et andaktsbilde med Erasmus` martyrium fra 1425-50. Under bildet har det formodentlig stått et alter. Erasmus står i en gryte og får viklet opp tarmene sine. I kjente helgenlegender beskrives ikke Erasmus` martyrium på denne måten. Kombinasjonen av koking og uttrekking av tarmene er enestående for Kirke Stillinge kirke.

At Erasmus` martyrium foregikk ved koking og tarmuttrekking stammer ikke fra kjente kilder. Muligens har hans attributt med et tau viklet opp på en vinsj gitt stoff til en muntlig overlevering om tarmuttrekking.

I det søndre dåpskapellet er det kalkmalerier fra ca. 1510 i hvelvet. I vestkappen sees møtet mellom Joakim og Anna. Man ser en portbygning, et palisadeverk med en ung mann bakom og deretter bymuren som er bestykket med kanoner. Den unge mannen rekker tunge. Bygninger og klesdrakter daterer kalkmaleriene til 1510 og røper nederlandsk innflytelse. Grenornamentene i toppen kan minne om Bellinge kirke.

I nordkappen sees bebudelsen. Maria sitter i en have med små trær, hun leser og vender hodet mot Gabriel som sier: «AVE GRATIA PLENA DOMINUS TECUM …» (:hill deg benådede, Herren er med deg). Maria svarer: «ECCE ANCELA DOMINI FIAT MIH VERBUM TUUM SECUNDUM …» (:se, jeg er Herrens tjenerinne, skje meg etter ditt ord.).

I østkappen sees til venstre fødselen og til høyre besøkelsen. Hvorfor fødselen kommer før besøkelsen er det ikke noen fornuftig forklaring på. I sydkappen sees kongenes tilbedelse. Maria sitter med barnet og tar imot de tre kongene som er angitt med navn. Til høyre anes de hestene som kongene har kommet ridende på. I tekstbåndet står «EST REX IUDEORUM …» (:Han er jødenes konge).

Dåpskapellet[rediger | rediger kilde]

Fragmenter av døpefonten i dåpskapellet

I dåpskapellet står bruddstykker av en døpefont i et glassmonter. Den er av gotlandsk kalksten fra ca. år 1300. Fonten ble funnet i jorden ved prestegården i 1976. På denne døpefonten er Kristus fremstilt som den Korsfestede og oppstandne i ett, som korsets tre som blir til livets tre. Kristus har åpne armer som blir til grener med blader. Fra hodet vokser det også blader. Kristus er kledd i en kort kjortelaktig drakt. Han står på et podium med to trinn. Det er grener på begge sider av figuren. Hodet er nærmest ovaltformet med runde øyne og lang, tynn hake.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]