Florida sykehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Florida sykehus
LandNorge
StedBergen kommune
Historiske fakta
Formålsykehus
Etablert1937
Ferdigstilt1937
Kart
Kart
Florida sykehus
60°22′58″N 5°19′54″Ø

Florida sykehus, eller St. Franciskus Hospital, sto ferdig i 1937 og er tegnet av Ole Landmark. Sykhusbygningen huser i dag St. Paul gymnas, en katolsk videregående skole. Bergen kommune leide bygningen og benyttet den som sykehjem i en periode. Florida sykehus har de siste årene vært byens eneste korttidssykehjem og det eneste sykehjemmet med akuttplasser. Sykehjemmet hadde eget akuttmottak tilknyttet denne funksjonen, og hadde nesten 800 korttidsopphold i løpet av året. Leieavalen utløp i 2012.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sykehuset ble opprrettet ved av St. Franciskus Xaverius-søstrene – en katolsk nonneorden som var tilknyttet St. Paul menighet, den katolske menigheten i Bergen. Men allerede fra 1899 ble et katolsk hospital drevet i det nåværende Birgittahjemmet som i dag tjener som menighetshus og ligger ved siden av den katolske kirken i Bergen. Dette sykehuset ble drevet under navnet St. Franciskus Hospital inntil opprettelsen av Florida sykehus i 1901. Søstrene drev den gang Florida sykehus, et stort og moderne sykehus etter datidens målestokk som både var søstrenes største virksomhet og den katolske kirkes ansikt utad i byen. Naturlig nok hadde sykehuset også sitt eget kapellSt. Sunniva kapell. Søstrene arbeidet på det private sykehuset helt frem til den offentlige helsetjenesten overtok. Sykehuset ble nedlagt i 1970-årene.

St. Franciskus Hospital i Bergen. Nå fungerer bygget som menighetshus for den katolske menigheten i Bergen; St. Paul menighet. Hospitalet var forløperen for Florida sykehus og også drevet i regi av St. Paul menighet.

Søstrene opprettet også et hospital i Stavanger i 1902 og kalte det St. Franciskus hospital. Gjennom årene tok nonnene over driften av enkelte sykehjem i Arendal, Haugesund og Hønefoss.

Under krigen var sykehuset overtatt av tyskerne, og de bygget en militærbrakke på eiendommen. Kriegsmarine rekvirerte Florida Sykehus, da under navnet Marine Lazarett Bergen.[1] Brakkebygningen ble også brukt som militærsykehus under krigen for tyskerne. Etter krigen tok det norske Forsvaret over brakkebygningen. Halvparten ble brukt av Forsvarets forskningsinstitutt, mens den andre halvdelen tjente som norsk militærsykehus en kortere tid før forskningsintituttet tok over hele brakkebygningen.

Franciskus-ordenen[rediger | rediger kilde]

15. mars 2001 feiret St. Franciskus Xaveriussøstrene 100-årsjubileum. Det formelle navnet til St. Franciskus Xaverius-søstrene er Den Norske Søsterkongregasjon av Den Hellige Franciskus Xaverius, forkortet til S.F.X.

Mange av nonnene kom fra Mellom-Europa. I juni 2013 hadde ordenen åtte gjenlevende nonner som bodde på hvilehjemmet Marias Minde; deres eget hvilehjem.[2] I 1913 døde den katolske presten Erik Wang. Han hadde kjøpt en eiendom i Ytre Sandviken ved Bergen, og testamenterte denne til St. Franciskus Xaveriussøstrene for at de skulle kunne bygge et hvilehjem der. Eiendommen som ble til Marias Minde stod imidlertid ikke ferdig før i 1956. Både på Møllendal og Solheim kirkegård ble det opprettet store rammegravsteder for søstrene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]