Kongens medaljeråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

H.M. Kongens medaljeråd er et norsk rådgivende utvalg, som behandler saker angående tildeling av kongelige medaljer. Rådet ble etablert i april 2009.[1] Medaljerådet fungerer som en del av Det kongelige hoff og ledes av hoffsjefen. Øvrige medlemmer hentes også fra hoffets medarbeidere.

Kongen tildeler en rekke medaljer. Den mest kjente av disse er Kongens fortjenstmedalje, der saksbehandling går via Fylkesmannen. Kongen tildeler også St. Olavsmedaljen, Medaljen for edel dåd og Medaljen for redningsdåd til sjøs, samt medaljer knyttet til kongehuset og hoffet, slik som H.M. Kongens erindringsmedalje og minnemedaljer for viktige begivenheter.

Saker angående tildeling av St. Olavs Orden og Den Kongelige Norske Fortjenstorden behandles i hver sine ordensråd. Likeledes har Forsvaret egne utvalg for behandling av dekorasjonssaker, Forsvarssjefens stridsdekorasjonsråd og Forsvarssjefens dekorasjonsråd. Det offentlig oppnevnte Krigsdekorasjonsrådet behandler også saker om tildeling av krigsmedaljer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Årsberetning 2009 Det kongelige hoff, kongehuset.no, s. 51.