Hopp til innhold

Snikekattfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snikekattfamilien
Afrikasivett (Civettictis civetta)
Nomenklatur
Viverridae
Gray, 1821
Populærnavn
snikekatter,
desmerkatter,
desmerdyr,
viverrider,
viverrer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
UnderordenKattelignende rovpattedyr
Økologi
Antall arter: 31
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika og Eurasia
Inndelt i

Snikekattfamilien (Viverridae) er en gruppe mår- og kattelignende rovpattedyr som i all vesentlighet holder til i Europa, Afrika og Asia, inkludert Indonesia og Filippinene. Man tror imidlertid at viverridene opprinnelig spredte seg ut fra Madagaskar, der det fortsatt finnes et antall endemiske slekter. Som sådan inkluderer viverridene 5 underfamilier som tilsammen har 18 slekter og 31 arter. Selv om dette er en stor rovpattedyrfamilie er kunnskapen om disse dyra lite kjent.

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Snikekattene har spiss og relativt lang snute og en kortbeint langstrakt kropp. Vekten varierer fra i underkant av 1 til mer enn 14 kg, og kroppslengden, målt fra snute til halerot, ligger i området 30-100 cm. Halen er moderat lang og kommer i tillegg. De fleste artene har enten striper, flekker eller ringmønster. De har et levevis som påminner om mårfamiliens og er stort sett nattaktive jegere som jakter på små virveldyr, insekter og virvelløse dyr. Noen er rene kjøttetere, andre spiser også frukt og røtter. De fleste artene lever i trærne, men noen få holder også til på bakken. Som sådan har disse dyrene godt utviklet syn, hørsel og luktesans. Mårbjørn er den eneste arten med gripehale, men alle snikekattene utsonder en særpreget moskuslukt fra spesielle kjertler.

Desmerkattene har blant annet blitt beskyldt for å ha overført SARS-viruset, deriblant SARS-CoV-2, til menneskene. Kopi luwak, verdens mest kostbare kaffebønne kommer ut med avføringen til den asiatiske palmesivetten (Paradoxurus hermaphroditus) etter å ha passert gjennom fordøyelseskanalen. En forskningsrapport bekrefter at kaffebønnene endrer mikrostruktur etter ferden gjennom sivettens fordøyelsessystem.

Anetreet er i henhold til Yoder m. fl. (2003).[1]

Feliformia 

(andre kattelignende dyr)
Viverridae (snikekatter)
Hyaenidae (hyener)
Herpestidae (mungoer)
Eupleridae (gassiske snikekatter)
Systematikk

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Yoder, AD; Burns, A.D.; Zehr, M.M.; Delefosse, S.; Veron, T.; Goodman, G.; Flynn, S.M. (2003). Single origin of Malagasy Carnivora from an African ancestor (PDF). Nature 421 (6924): 734–737. doi:10.1038/nature01303. PMID 12610623.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]