Linsanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Linsanger
flekklinsang (Prionodon pardicolor)
flekklinsang (Prionodon pardicolor)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Prionodon
Horsfield, 1822
Prionodontidae
Norsk(e) navn: linsangfamilien,
asiatiske linsanger
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Underorden: Kattelignende rovpattedyr
Antall arter: 2
Utbredelse: Sydøst-Asia
Habitat: regnskog
Arter:

Linsanger (Prionodontidae) er en liten familie med kattelignende rovpattedyr. Familien består av to arter i slekten Prionodon. Linsangene ligner på snikekattene, men ifølge nyere fylogenetiske analyser tilhører disse artene en søstergruppe til kattedyrene. Derfor ble linsangene plassert i en egen familie. Tidligere var de klassifisert sammen med snikekattene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Linsangene er nattaktive og meget dyktige klatrere. De jakter øgler, fugler, småpattedyr og insekter på bakken og i trærne. Linsangene har i likhet med kattedyrene skarpe klør som kan trekkes inn.

Også en annen art, Poiana richardsonii, går under navnet afrikansk linsang, men den er ikke spesielt nært beslektet med linsanger. Den tilhører derimot gruppen med snikekatter.

Båndlinsangen forekommer i Thailand, Vest-Malaysia og Indonesia, samt på øyene Java, Sumatra og Borneo. Den har lys gul pels med fem brede, tversgående mørke bånd på ryggen og brede mørke halsstriper og små avlange flekker og striper langs flankene. Halen har 7–8 mørke ringer og sort haletipp. Båndlinsangen blir omkring 40 cm lang og har en hale på cirka 34 cm. Vekten er i snitt 700 gram.

Flekklinsangen forekommer fra India (Assam) til Vietnam, spesielt i skogene i det sentrale og østre Himalaya. Den har lys gul pels med mørke flekker på forkroppen og striper på halsen. Halen har 8–9 mørke ringer, avbrutt av lysere ringer. Flekklinsangen blir omkring 38-41 cm lang og har en hale på cirka 33-35 cm. Vekten er i snitt 595 gram.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger Handbook of the Mammals of the World - Volum 1: Carnivores.[1]

Treliste

De to artene er begge endemiske for Sørøst-Asia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Don E. Wilson, Russell A. Mittermeier, Handbook of the Mammals of the World - Volume 1: Carnivores, pp. 728, pub. May 2009, ISBN 978-84-96553-49-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.