Gassiske snikekatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gassiske snikekatter
Stor bredstripemungo (Galidictis grandidieri)
Nomenklatur
Eupleridae
Chenu, 1850
Populærnavn
gassiske snikekatter
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
UnderordenKattelignende rovpattedyr
Økologi
Antall arter: 9
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Madagaskar (stedegne)
Inndelt i

Gassiske snikekatter (Eupleridae) er en monofyletisk gruppe med kattelignende rovpattedyr som er stedegne for Madagaskar. Gruppen har tidligere blitt regnet til andre grupper, som snikekatter og manguster, men utgjør nå en egen «gren» i rovpattedyrenes stamtre.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ringhalemungo

Gassiske snikekatter er en svært mangfoldig gruppe med rovpattedyr, faktisk så mangfoldig at artene tidvis har vært delt inn i andre grupper. Artene er mungolignende. Kroppen er langstrakt og relativt kortlemmet. Halen er lang, ofte like lang som kroppen og hodet tilsammen, og hodet relativt lite i forhold til kroppen. Lemmene er kraftige eller middels kraftige og labbene har klør. Kroppen er pelskledd, men utfargingen varierer i både farger og mønstre. Pelsbehåringen er tilliggende og glatt, men ofte røff/kraftig. En av artene er mellomstor i størrelse, mens de resterende åtte er små i varierende grad.

Evolusjon[rediger | rediger kilde]

Nyere forskning viser at alle artene i denne familien nedstammer fra en felles stamfar (gruppen er altså monofyletisk), som trolig koloniserte Madagaskar fra Afrika for omkring 18–24 millioner år siden. Av disse er trolig madagaskarsivett (Fossa fossana) og fossa (Cryptoprocta ferox) de to eldste artene. De nærmest beslektede nålevende slektningene tilhører trolig mungofamilien (Herpestidae).

Rovpattedyrene på Madagaskar er trolig et resultat av det som kalles konvergent evolusjon, i det disse dyra, etter å ha blitt isolert på øya (cirka 400 km fra det afrikanske kontinentet) i millioner av år, har utviklet seg til å fylle bestemte nisjer i faunaen, som helt andre dyr fyller ellers i verden.

Durrellsmungo

En art ble relativt nylig oppdaget av en gruppe forskere fra Durrell Wildlife Conservation Trust, Natural History Museum (London), Nature Heritage, og Conservation International. Den har fått det vitenskapelige navnet Salanoia durrelli og kalles gjerne enten Durrellsvontsira eller Durrellsmungo. Arten ble første gang oppdaget i 2004 av en gruppe forskere fra Durrell Wildlife Conservation Trust som observerte et svømmende eksemplar i en innsjø nær der forskerne studerte Hapalemur griseus alaotrensis, også kalt bambuslemur, en underart av gråhalvmaki. Forskerne gjorde en kort undersøkelse av dyret og tok bilder av det, og mistenkte straks at det kunne være snakk om en ny art. Arten ble vitenskapelig beskrevet av Durbin m fl. (2010).[1]

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Anetre[rediger | rediger kilde]

Anetreet er i henhold til Yoder m. fl. (2003).[2]

Feliformia 

(andre kattelignende dyr)
Viverridae (snikekatter)
Hyaenidae (hyener)
Herpestidae (mungoer)
Eupleridae (gassiske snikekatter)
Etterkommertre[rediger | rediger kilde]

Etterkommertreet er i henhold til E. Barycka (2007),[3] med tillegg av den nyoppdagede arten Durrellsmungo.[1]

Eupleridae 

Cryptoprocta

C. ferox (fossa)C. spelea (kjempefossa)
Fossa (madagaskarsivett)
Eupleres (maursivett)
Galidia (ringhalemungo)
Galidictis (bredstripemungo og stor bredstripemungo)
Salanoia (brunhalemungo og Durrellsmungo)Mungotictis (smalstripemungo)Artsinndeling[rediger | rediger kilde]

De ni nålevende artene i denne gruppen blir i øyeblikket inndelt i to underfamilier og sju slekter. Noen av artene har navneendingen sivett og mungo, men disse er egentlig å betrakte som sivett-lignende eller mungo-lignende arter. Stadig flere beskriver nå arter med -mungo i endingen som -vontsira, et lokalt navn på typen. Et unntak er smalstripemungo, som beskrives med -boky.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Durbin, J.; Funk, S. M.; Hawkins, F.; Hills, D. M.; Jenkins, P. D.; Moncrieff, C. B.; Ralainasolo, F. B. (2010), Investigations into the status of a new taxon of Salanoia (Mammalia: Carnivora: Eupleridae) from the marshes of Lac Alaotra, Madagascar, Systematics and Biodiversity, Volume 8, Issue 3, 2010 doi:10.1080/14772001003756751
  2. ^ Yoder, AD; Burns, A.D.; Zehr, M.M.; Delefosse, S.; Veron, T.; Goodman, G.; Flynn, S.M. (2003). Single origin of Malagasy Carnivora from an African ancestor (PDF). Nature 421 (6924): 734–737. doi:10.1038/nature01303. PMID 12610623.
  3. ^ Barycka, E. (2007). Evolution and systematics of the feliform Carnivora. Mammalian Biology 72 (5): 257–282. doi:10.1016/j.mambio.2006.10.011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]