Erwin von Witzleben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Erwin von Witzleben
Bundesarchiv Bild 146-1978-043-13, Erwin v. Witzleben.jpg
Født4. desember 1881
Wrocław
Død8. august 1944 (62 år)
Berlin, Plötzensee
Yrke Militærperson, offiser
NasjonalitetTyskland
Utmerkelser Jernkorsets ridderkors

Job-Wilhelm Georg Erwin von Witzleben (født 4. desember 1881 i Breslau, henrettet 8. august 1944 i Berlin) var en tysk generalfeltmarskalk. Han var en av lederne for 20. juli-attentatet mot naziregimet og ble henrettet av nazistene for sin rolle i dette.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han tilhørte en prøyssisk offisersslekt, og tjenestegjorde som generalstabsoffiser under første verdenskrig. I 1935 engasjerte han seg i den konservative motstanden mot det nasjonalsosialistiske styret, og var i den indre krets av septembersammensvergelsen som nesten ble iverksatt i 1938. Han ble generalfeltmarskalk i 1940 og hadde ansvaret for område West 1941–42.

20. juli-attentatet og død[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med 20. juli-attentatet mot Adolf Hitler var Witzleben tiltenkt rollen som øverstkommanderende for Wehrmacht etter statskuppet. Etter at attentatet mislyktes ble han dømt til døden av Folkedomstolen under ledelse av Roland Freisler og henrettet av SS i fengselet Plötzensee. Henrettelsesmetoden var langsom hengning med pianotråd, og henrettelsen ble filmet for at Hitler skulle kunne få se den.

Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Witzleben mottok bl.a. Jernkorset 2. og 1. klasse både under første og annen verdenskrig, Jernkorsets ridderkors og ridderkorset med sverd av Königlicher Hausorden von Hohenzollern.

En barneskole i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf i Berlin, Erwin-von-Witzleben-Grundschule, er oppkalt etter ham.[1] Witzleben har også fått gater oppkalt etter seg i mange tyske byer, bl.a. i Mannheim, Düsseldorf, Lüneburg og Münster.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]