Konstantin Hierl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Konstantin Hierl
Konstantin Hierl.jpg
Født24. februar 1875
Parsberg
Død23. september 1955 (80 år)
Heidelberg
Beskjeftigelse Politiker
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Språk Tysk
Utmerkelser Deutscher Orden, NSDAPs partimerke i gull, Æreskorset, NSDAP tjenestemedalje

«Riksarbeidsfører» Konstantin Hierl hilser medlemmer av riksarbeidstjenesten RAD under en markering av 1. maiTempelhofer Feld i Berlin 1934.

Konstantin Hierl (født 24. februar 1875 i Parsburg i Bayern, død 23. september 1955 i Heidelberg i Baden-Württemberg) var en sentral skikkelse i administrasjonen av det nasjonalsosialistiske Tyskland. Han var leder for Riksarbeidstjenesten (Reichsarbeitsdienst) og kjente rikskansler og partifører Adolf Hitler før Hitler kom til makten i 1933.

I 1919 var Hierl major for Reichswehrs politiske departement i München. Han beordret den daværende eks-soldaten Hitler til å delta og rapportere fra et møte i Deutsche Arbeiterpartei (som senere ble det nasjonalsosialistiske partiet NSDAP).

5. juni 1931 ble Hierl utpekt som leder for den frivillige arbeidstjenesten (Freiwilliger Arbeitsdienst), en organisasjon som skulle skape sysselsetting i Tyskland under den store depresjonen. Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen skiftet denne navn til Nationalsozialistischer Arbeitsdienst og senere Reichsarbeitsdienst (RAD). Hierl ledet denne helt til slutten av andre verdenskrig i 1945.

Hierl ble utpekt til statssekretær i 1935, Reichsleiter i 1936 og Reichsminister i 1943. Etter andre verdenskrig ble han stilt for retten og funnet skyldig i alvorlige forbrytelser. Han ble dømt til arbeidsleir og sonet i fem år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]