Konstantin Hierl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Konstantin Hierl
Konstantin Hierl.jpg
Født24. februar 1875
Parsberg
Død23. september 1955 (80 år)
Heidelberg
Beskjeftigelse Politiker
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Livssyn Katolisisme
Utmerkelser Deutscher Orden, NSDAPs partimerke i gull, Æreskorset, NSDAP tjenestemedalje

«Riksarbeidsfører» Konstantin Hierl hilser medlemmer av riksarbeidstjenesten RAD under en markering av 1. maiTempelhofer Feld i Berlin 1934.

Konstantin Hierl (født 24. februar 1875 i Parsburg i Bayern, død 23. september 1955 i Heidelberg i Baden-Württemberg) var en sentral skikkelse i administrasjonen av det nasjonalsosialistiske Tyskland. Han var leder for Riksarbeidstjenesten (Reichsarbeitsdienst) og kjente rikskansler og partifører Adolf Hitler før Hitler kom til makten i 1933.

I 1919 var Hierl major for Reichswehrs politiske departement i München. Han beordret den daværende eks-soldaten Hitler til å delta og rapportere fra et møte i Deutsche Arbeiterpartei (som senere ble det nasjonalsosialistiske partiet NSDAP).

5. juni 1931 ble Hierl utpekt som leder for den frivillige arbeidstjenesten (Freiwilliger Arbeitsdienst), en organisasjon som skulle skape sysselsetting i Tyskland under den store depresjonen. Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen skiftet denne navn til Nationalsozialistischer Arbeitsdienst og senere Reichsarbeitsdienst (RAD). Hierl ledet denne helt til slutten av andre verdenskrig i 1945.

Hierl ble utpekt til statssekretær i 1935, Reichsleiter i 1936 og Reichsminister i 1943. Etter andre verdenskrig ble han stilt for retten og funnet skyldig i alvorlige forbrytelser. Han ble dømt til arbeidsleir og sonet i fem år.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]