Sand kirke (Suldal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sand kirke (Suldal)
Sand kirke i Suldal 1913 Wilse NF.WK 00890.jpg
Område SuldalRediger på Wikidata
Bispedømme Stavanger bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1852
Arkitektur
Arkitekt Hans Ditlev Franciscus von LinstowRediger på Wikidata
TeknikkTømret
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser450
Beliggenhet

Sand kirke
59°29′00″N 6°15′08″Ø

Sand kirke (Sand kyrkje) er en langkirke fra 1852Sand i Suldal kommune, Rogaland fylke.

Byggverket er i tre og tømmer og har 450 plasser. Kirken er oppført etter typetegninger av Hans Ditlev Franciscus von Linstow.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Eldste omtale av en kirke på Sand er i 1295 (Sanskirkiu). Dette var i forbindelse med en konflikt mellom Bård prest på Sand og suldølene om fisket ved Faxstad, og der abbeden på Munkeliv kloster i Bergen tildømte Sand kirke retten langs kirkelandet så langt ut i elva som lovboka tillot. Sognet nevnes noen få år tidligere, i 1283. Faxstad er en «tapt» gård, og biskopen i Stavanger hadde i 1283 gitt denne til kannikenes bordhold mot at de høytidet årsdagen for hans død. Dette skulle skje ved at de ofret 12 mark gangbar mynt på alteret samt ga tilsvarende til de fattige.

Middelalderkirken på Sand var trolig en stavkirke. Denne er blitt avløst av en liten langkirke i tømmer. Byggetidspunkt for tømmerkirken er ukjent, men trolig skjedde det rundt 1600. Den sto oppe på haugen der kirkegården nå ligger, i den vestnordvestre delen. Tømmerkirken ble revet i 1852, og nåværende kirke ble reist omkring 50 m ned/vestsørvest for gamlekirken på Lagarhus samme år. Rundt 1620 lå Sand som anneks til hovedkirken på Jelsa, noe den trolig hadde gjort siden midten eller slutten av 1300-tallet, i og med at det ikke nevnes prest ved Sand kirke etter 1311.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kirkestubbDenne kirkerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.