Årdal gamle kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Årdal gamle kirke
Årdal gamle kirke1.jpg
Område HjelmelandRediger på Wikidata
Bispedømme Stavanger bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1620
Arkitektur
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Map
Årdal gamle kirke
59°09′27″N 6°11′59″Ø

Årdal gamle kirke (Årdal gamle kyrkje) er en langkirke fra 1620 i Hjelmeland kommune, Rogaland fylke. Byggverket er i tre og har 250 plasser.

Kirkens interiør.
Lås

Den gamle kirken i Årdal er en av de mest særpregede renessansekirkene i landet, og et prakteksempel på kunstperioden kjent som Stavangerrenessansen. Den fikk sin endelige form etter utvidelser kort tid etter at den ble bygget tidlig på 1600-tallet. Kirkerommet er dekorert fra gulv til tak med malerier og utsmykkning. Denne typen dekorering var en viktig del av «Biblia pauperum», de fattiges bibel, for å vise menigheten bilder fra bibelen og troen. Denne skikken startet i middelalderen, men var noe som fortsatte i Norge også etter reformasjonen. Det som kjennetegner Årdal kirke er at man her har klart å bevare utsmykkingen fra tidlig 1600-tall. Altertavlen og prekestolen ble malt av den kjente Stavanger-maleren Gottfried Hendtzschel. De er laget av Lauritz Snekker som også er ansvarlig for det meste snekkerarbeidet.

Døpefont

Man kan tydelig se lagdelingen i det lille samfunnet i Årdal. De mest velstående gårdene og ætten i bygden hadde rett til de fremste benkene i kirken, og disse er de mest forseggjorte, med utskjæringer og malerier. Helt nederst i kirken, ved inngangen, hadde husmenn og andre med lav sosial rang sine sitteplasser på enkle benker.

Det at kirken lenge var i privat eie kan ha reddet det unike interiøret. Dette betød at man ikke hadde råd til så mye vedlikehold og oppussing slik at man bevarte det det man hadde. I 1851 ble kirken overtatt av kommunen, men økonomien ga ikke rom for sårt tiltrengt vedlikehold, langt mindre bygging av ny kirke. Hjelpen kom fra utflytte Årdalsbuer i Amerika som samlet inn penger til ny kirke, som en takk til hjembygden. Årdal nye kirke ble vigslet i 1919.

Nå brukes den gamle kirken kun i forbindelse spesielle anledninger slik som bryllup og konserter. To ganger om sommeren er kirken i vanlig bruk, Olsok-messe pluss en vanlig søndagsgudstjeneste.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]