Samferdsel i Kristiansand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristiansand er et viktig knutepunkt for transport og kommunikasjon.

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Jernbanestasjonen i Kristiansand ble åpnet i 1895 som start-/endestasjon for Setesdalsbanen. Fra 1938 har Kristiansand hatt jernbaneforbindelse med Oslo og fra 1943 med Stavanger via Sørlandsbanen.

Fra 1938 og frem til 1962 var Grovane stasjon knutepunkt mellom Sørlandsbanen og Setesdalsbanen. Setesdalsbanen var smalsporet.

Veier[rediger | rediger kilde]

Europaveier[rediger | rediger kilde]

Europavei 18 starter i Craigavon, Nord-Irland og gikk med ferje fra DFDS Seaways fra Newcastle i England (ferjeforbindelsen nedlagt i 2006). Europaveien går østover mot Lillesand, og ender i St. Petersburg, Russland.

Europavei 39 starter i Trondheim og er stamvei langs ytre Vestlandet, kommer til Kristiansand fra Songdalen i vest, fortsetter til Hirtshals, Danmark med ferjer fra Color Line og ender i Ålborg, Danmark.

Havn[rediger | rediger kilde]

Ferjeforbindelse[rediger | rediger kilde]

Kristiansand havn har ferjeforbindelse til Hirtshals som trafikkeres av Color Line. Tidligere var det også forbindelse til Hanstholm i Danmark med Masterferries. Ferjeanløpet til Newcastle upon Tyne i Storbritannia og Göteborg i Sverige trafikkert av DFDS Seaways ble nedlagt høsten 2006.

Den strategiske beliggenheten ved Skagerrak gjorde at Kristiansand var en viktig havn allerede fra 1500-tallet da seilskip var enerådende. Norges første dampbåt, DS «Constitutionen» ble i 1827 satt inn på postruten mellom Oslo og Kristiansand. DS «Nedenæs» fra ADS ble satt i trafikk i den såkalte Kystruten på strekningen Oslo-Kristiansand på 1860-tallet. Havnen var også viktig for transatlantisk passasjertrafikk. Det finnes protokoller for emigranter over Kristiansand havn fra 1873 til 1930, i alt 78 160 personer. De første årene dominerte skip fra det svenske rederiet (Thingvalla) og britiske (Cunard), men allerede tidlig i 1914 ble de norskbygde DS «Kristianiafjord» (sjøsatt november 1913) tilhørende NAL satt inn i Amerika-farten.

Buss[rediger | rediger kilde]

De fleste tettbebygde strøk i Kristiansand samt Søgne og Vennesla har forbindelse med buss-systemet. Lokalruter finnes på Flekkerøy, Ytre Randesund, Søgne og Vennesla. Høsten 2013 ble «Sanntidsinformasjonssystemet» (SIS) innført, og erstattet det gamle sanntidssystemet fra 2003, som for så vidt aldri ble tatt i bruk.

Bussmetro[rediger | rediger kilde]

Bussmetroen er et konsept innført fra august 2003 for å forenkle busstilbudet i Kristiansand. Den omfatter tre ruter. De største endringene var opparbeidelse av nye holdeplasser og montering av elektroniske informasjonsstavler på busstoppene og i bussene. Tavlene skulle informere både med tale og tekst om når og hvor bussen befant seg for å bedre tilbudet til hørsels- og synshemmede. Dette systemet var gjenstand for kritikk, og ble aldri tatt i bruk.[1] Med SIS (2013), har 40 utvalgte holdeplasser og samtlige busser fått fungerende tavler med sanntidsinformasjon om bussenes lokasjon.

Alle bussmetro-linjene går fra vestkanten til østkanten av byen i vice versa, via Hannevika, Kvadraturen (sentrum), Universitetet i Agder og Rona

Bussmetroen og Nettbuss Sør as' andre bybussruter har byterminaler i Henrik Wergelands gate og Tollbodgata x Markensgt.

Rutebilstasjonen[rediger | rediger kilde]

Busser til og fra Kristiansand som forbinder byen med distriktene i Agder samt ekspressbusser i retning Oslo og Stavanger har en felles terminal på rutebilstasjonen.

Lufthavn[rediger | rediger kilde]

Kristiansand lufthavn, Kjevik ligger 16 kilometer nordøst for sentrum. Kristiansand lufthavn anløpes idag av SAS (Oslo), Widerøe (Bergen, Stavanger, København, Trondheim, Florø, Kristiansund), Norwegian (Oslo), Wizzair (Gdańsk), Czech Airlines (Praha) og KLM (Amsterdam), i tillegg til anløp av charterfly. Flyplassen er betjent med flybuss fra Kristiansand sentrum via Universitetet, og Arendal, via Grimstad og Lillesand, i tillegg til ordinær rutebuss.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vidar Ose (27. oktober 2010). «Sanntidssystem på metroen kommer i bruk igjen neste år». Vest-Agder fylkeskommune. Arkivert fra originalen 7. september 2013. Besøkt 25. desember 2010.