Søm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Søm
Søm-3.jpg

Kart over Søm

LandNorge Norge
FylkeAgder
KommuneKristiansand
StatusBydel
Befolkning9 000 (2014)
Høyde o.h.80 meter
Postnummer4637

Søm
58°09′09″N 8°03′32″Ø

Søm er et delområde i grunnkretsen Indre Randesund i Kristiansand kommune. Søm ligger 5-8 kilometer øst for Kristiansand sentrum, avgrenset av Topdalsfjorden i vest, Hånes i nord og Vardåsveien i øst. Området ligger på vestsiden av en åsrygg som strekker seg i nord-sør-retningen via Haumyrheia/Vardåsen. Det strekker seg til Korsvik i sør.

Grunnkretsen Indre Randesund (Søm,- Strømme,- Korsvik,- Dvergsnes har et folketall på 9 548 personer pr. januar 2015.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Søm kommer fra norrønt seheimr, som betyr «hjemmet ved sjøen».

Utbyggingen av Torsvikheia startet midt i 1950-årene, etter at Varoddbrua ble åpnet i oktober 1956. I 1963 ble området Midtre Søm påbegynt og deretter Ytre og Øvre Søm. Topdalsfjorden og Vardåsveien var planlagt som ett «perleband» som skulle binde sammen feltene etter hvert som de ble utbygget. Feltene Søm Sør- og Vest Vest kom til i 1980-årene.

Søm Nord ble ferdigstillet rundt 1990 og da var Vardåsveien rundt feltene ferdigstilt.

Transport[rediger | rediger kilde]

Stamvei E18.svg over Varoddbrua går i land på vestsiden av Søm og fortsetter gjennom Haumyrheitunnelen til Rona, med avkjøring til Søm på øst- og vestsiden av tunnelen. Bussmetroruten M3 går til Søm via Rona og Strømme. Bussrute 17 går rundt Søm på vest- og sørsiden og bussrute 18 går over Rona og Strømme på vei til Tømmerstø.

A3, tidligere D3-bussen, går korteste vei fra Søm til Kristiansand sentrum på morgenen og korteste vei fra Kristiansand til Søm på ettermiddagen. Bussnavnet D3 ble endret til A3 den 18. august 2014. D3 går nå til Slettheia.[trenger referanse]

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Handlesentre[rediger | rediger kilde]

Det finnes tre butikker på Søm: Kiwi Søm på vestsiden, med tilknytning til Søm legesenter, Rema 1000 Strømme som ligger ved Randesund Hageby og Strømme Skole, samt Coop Extra Vardås (med Post i Butikk) på østsiden. Tidligere fantes kiosken «Torsvikheia Handel» ved Haumyrheia, av ungdommen kalt «Gamla», men den gikk konkurs. Denne ble startet opp igjen som en Joker-butikk, men også denne gikk konkurs.

Andre sentre[rediger | rediger kilde]

Strømme senter på østsiden av Søm har diverse offentlige tjeneste- og helseforetak, samt Randesund bydelspolitistasjon. I løpet av 2010 blir også et nytt psykiatrisk senter ferdiggjort. Dette i samarbeid med Sørlandet sykehus.

Idrettsanlegg[rediger | rediger kilde]

Ved krysset Vardåsveien og Salbustadveien ligger et fotballanlegg; Vardåsbanen. Det finnes også en løkkeaktig fotballbane i dalen mellom Trollkleiva og Lian platå. På Haumyrheia har Søm Squashklubb en squashhall med tre baner, og Haumyrheia skole har fotballbane og svømmehall med 12,5-meters basseng. Strømme skole har håndballbane og fotballbane. Sukkevann Idrettspark ligger 1 kilometer øst for Strømme senter.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Søm har to barneskoler – Vardåsen skole og Strømme skole – samt en ungdomsskole – Haumyrheia skole.

En kristen skole, Oasen skole Strømme, har også etablert seg på Søm. Dette er en 1.-10 skole, og har ca 100 elever.

Barnehager[rediger | rediger kilde]

Veslefrikk barnehage ligger ved siden av Strømme skole, og Liantjønn barnehage ligger rett ved Søm kirke. Solkollen barnehage ligger langs Vardåsveien på nordøstsiden av Søm; Askeladden barnehage som ligger i nærheten av Vardåsen skole.

Kirker[rediger | rediger kilde]

Det finnes tre kirker på Søm: Misjonskirken på Marikollen, en del av Det Norske Misjonsforbund; Frikirken på Strømme; og Søm kirke, som er tilknyttet Den norske kirke.

Fritid[rediger | rediger kilde]

Innerst i Korsvikfjorden ligger Korsvik marina og Søylekilen småbåthavn. Begge disse tilbyr fritidsbåtplasser, men høy etterspørsel har drevet prisene opp.

På vestsiden av Søm ligger flere badestrender, blant annet Fuglevikstranda og Sømsstranda. Deler av Sømsstranda er naturiststrand.