Søm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grunnkrets Søm
Grunnkrets Søm

Kart over Grunnkrets Søm

Land Norge Norge
Fylke Vest-Agder
Status Bydel
Befolkning 9 500

Søm er en grunnkrets i delområdet Oddernes i Kristiansand. Den ligger 5 kilometer øst for Kristiansand sentrum, avgrenset av Topdalsfjorden og Hånes i vest og nord, Korsvikfjorden og Randesund i sørøst og jordene på Strømme i øst. Området ligger på alle sider av en åsrygg som strekker seg i nord-sør-retningen langs Topdalsfjorden. Høydepunktene på denne ryggen er Vardåsen og Haumyrheia.

Søm har et innbyggertall på ca. 9 000 som betyr at det er det mest folkepopulære delbydelen i Oddernes. Rona er Søm sitt sentrum med et lite senter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Søm kommer fra norrønt seheimr, som betyr «hjemmet ved sjøen».

Utbyggingen av byområder på Søm startet på 50-tallet, etter at Varoddbrua ble bygget. Den nordvestlige delen ble bygd ut først, deretter spredte bebyggelsen seg mot klokken rundt vestsiden, sørsiden og til slutt østsiden. En nesten komplett sirkel av boligområder stod ferdig midt på 80-tallet. Parallelt med utbyggingen ble ringveien på Søm, Vardåsveien, bygd ut. Utbygging av en rekke nye boligområder på nordøstre Søm fra slutten av 90-tallet fullførte sirkelen.

Transport[rediger | rediger kilde]

Riksvei E 18.svg over Varoddbrua går i land på vestsiden av Søm og fortsetter gjennom Haumyrheitunnelen til Rona, med avkjøring til Søm på øst- og vestsiden av tunnelen. Bussmetroruten M3 går til Søm via Rona og Strømme. Bussrute 17 går rundt Søm på vest- og sørsiden og bussrute 18 går over Rona og Strømme på vei til Tømmerstø.

A3, tidligere D3-bussen, går korteste vei fra Søm til Kristiansand sentrum på morgenen og korteste vei fra Kristiansand til Søm på ettermiddagen. Bussnavnet D3 ble endret til A3 den 18. august 2014. D3 går nå til Slettheia.[trenger referanse]

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Handlesentre[rediger | rediger kilde]

Det finnes to butikker på Søm: Kiwi Søm på vestsiden, med tilknytning til Søm legesenter, og Rimi Vardås på østsiden. Tidligere fantes kiosken "Torsvikkleiva Handel" ved Haumyrheia, av ungdommen kalt "Gamla", men den gikk konkurs. Denne ble startet opp igjen som en Joker butikk, men også denne gikk konkurs.

Andre sentre[rediger | rediger kilde]

Strømme senter på østsiden av Søm har diverse offentlige tjeneste- og helseforetak, samt Randesund bydelspolitistasjon. I løpet av 2010 blir også et nytt psykiatrisk senter ferdiggjort. Dette i samarbeid med Sørlandet sykehus.

Idrettsanlegg[rediger | rediger kilde]

Ved krysset Vardåsveien og Salbustadveien ligger et fotballanlegg; Vardåsbanen. Det finnes også en løkkeaktig fotballbane i dalen mellom Trollkleiva og Lian platå. På Haumyrheia har Søm Squashklubb en squashhall med tre baner, og Haumyrheia skole har fotballbane og svømmehall med 12,5-meters basseng. Strømme skole har håndballbane og fotballbane. Sukkevann Idrettspark ligger 1 kilometer øst for Strømme senter.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Søm har to barneskoler – Vardåsen skole og Strømme skole – samt en ungdomsskole – Haumyrheia skole.

Barnehager[rediger | rediger kilde]

Veslefrikk barnehage ligger ved siden av Strømme skole, og Liantjønn barnehage ligger rett ved Søm kirke. En ny barnehage er under bygging langs Vardåsveien på nordøstsiden av Søm; Askeladden barnehage som ligger i nærheten av Vardåsen skole.

Kirker[rediger | rediger kilde]

Det finnes tre kirker på Søm: Misjonskirken på Marikollen, en del av Det Norske Misjonsforbund; Frikirken på Strømme; og Søm kirke, som er tilknyttet Den norske kirke.

Fritid[rediger | rediger kilde]

Innerst i Korsvikfjorden ligger Korsvik marina og Søylekilen småbåthavn. Begge disse tilbyr fritidsbåtplasser, men høy etterspørsel har drevet prisene opp.

På vestsiden av Søm ligger flere badestrender, blant annet Fuglevikstranda og Sømsstranda. Deler av Sømsstranda er naturiststrand.