Grovane stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grovane stasjon
Grovane stasjon.JPG
LandNorge Norge
StedGrovane
KommuneVennesla
Distanse20,41 km
Høyde43 moh.
ArkitektPaul Due
Åpnet1896
Nedlagt1962
Tjenester
Linje(r)Setesdalsbanen (banen nedlagt)
Sørlandsbanen (ikke stoppested)
Posisjonskart
Grovane stasjon ligger i Vest-Agder
Grovane stasjon
Grovane stasjon
Grovane stasjon (Vest-Agder)
Koordinater: 58°17′41″N 7°58′49″Ø

Grovane stasjon (Grovene) i Vennesla kommune i Vest-Agder ble anlagt i forbindelse med åpningen av den smalsporede Setesdalsbanen fra Kristiansand til Byglandsfjord i 1896. Stasjonen ligger 20,41 km fra Kristiansand.

3-skinnespor med full 3-skinneveksel på Grovana st

I 1938, da Sørlandsbanen ble åpnet på strekningen fra Nelaug stasjon til Kristiansand, ble Grovane ny endestasjon, sporbruddstasjon, for Setesdalsbanen med omstigning og omlasting fra tog på smalspor til tog på normalspor. (1067/1435 mm). Fra 1937 og frem til åpningen ble stasjonen oppgradert med anlegg for stalling og vedlikehold av lokomotiver, ramper for omlasting av gods, og plattformer for omstigning av passasjerer. Store deler av dette er intakt. Det er besluttet at manglende deler skal rekonstrueres.

Opprinnelig ble skinnegangen for Setesdalsbanen fjernet på stasjonen, men denne er siden gjenopprettet slik at Grovane nå fremstår som landets eneste sporbruddsstasjon med 3 skinnespor ved perrongene.

Etter at Setesdalsbanen ble nedlagt, har stasjonsområdet på Grovane vært utgangspunkt for entusiastene som har fått i gang drift av en museumsjernbane på deler av den gamle traséen, i første omgang til Beihølen, fra 2004 på den 8 km lange strekningen frem til Røyknes stasjon. Grovane stasjon har landets eneste kullskur som fortsatt er i bruk.

Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
nedlagt:Vatnestrøm
Sørlandsbanen
BSicon lDAMPF.svg Museumsjernbane
SetesdalsbanenEndestasjon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]