Urinsyregikt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pasient med kronisk urinsyregikt, albuen og benet
Podagra
ICD-9-kode xxx
ICPC-2 T92

Urinsyregikt er en sykdomstilstand som skyldes for høy konsentrasjon av urinsyre i blodet. Når konsentrasjonen blir for høy, løser ikke syren seg opp slik den skal, og danner i stedet krystaller. Disse kan legge seg i ledd eller under huden. En vanlig form for urinsyregikt er podagra, når krystallene legger seg i stortåleddet.

Tilstanden kan skyldes medfødte feil, bivirkninger av enkelte medikamenter, kreft, nyresykdom eller sult. Menn har ti ganger så stor fare for å bli rammet av urinsyregikt som kvinner. For menn inntreffer det normalt etter 40-årsalderen, mens det for kvinner nesten alltid er etter overgangsalderen.

Urinsyregikt kan forebygges med et kosthold som inneholder mye frukt og grønt, gjennom å unngå overvekt og å være forsiktig med fett, sukker, alkohol og rødt kjøtt. Det finnes også forebyggende medisiner, som særlig brukes av personer som har hatt et anfall av urinsyregikt. Den regnes ofte som en livsstilssykdom. Tilstanden kan behandles med medikamenter som indometacin og naproxen.

Podagra i tegneserie[rediger | rediger kilde]

I tegneserien Knoll og Tott har Kaptein Vom podagra. Raseriet til kaptein Vom, som ble plaget med at guttene kom borti hans svært vonde tå, var nøye beskrevet.

Eksterne Lenker[rediger | rediger kilde]

"Urinsyregikt"; Bindevevssykdommer.no