Rosin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rosiner er soltørkede eller kunstig tørkede druer med eller uten steiner.[1] De er da blitt saftfattige men likevel kjøttfulle, bløte, rynkete og vanligvis mørkebrune. Rosiner inneholder 60 % sukker. De brukes i matlaging eller spises som de er.

Rosiner er druer, med eller uten steiner, som er tørket i sola eller på annen måte. Rosiner brukes som ingrediens i matlaging eller spises som de er. Den høye konsentrasjonen av druesukker, godt over halvparten, gjør at rosiner er rike på energi og smaker svært søtt. Rosiner er sunt, men kan inneholde gift fra muggsopp.

Produksjon, bruk, innhold og annet[rediger | rediger kilde]

Innhøsting av merkevarebeskyttede «Malaga-rosiner» fra provinsen Málaga i Andalucía i Spania.
Tradisjonell tørking av druer i småbyen Gata de Gorgos i Costa Blanca i Alicante i Spania
Et utvalg rosiner fra forskjellige typer druer.
Julekake med rosiner, oppskåret og påsmurt. Rosinene holder gjærbaksten saftig og aromatisk.
Sun-Maid er et varemerke for rosiner produsert fra steinfrie druer i California. Bildet viser emballasje-dekoren med produsentens velkjente «soljenta» fra 1916.

Druene kan plukkes og tørkes, eller en kan la dem tørke med stilkene på.[1] En metode er å skjære stilkene halvveis over slik at drueklasene blir hengende på vinstokken.[1] Visse typer rosiner blir dyppet i kokende vann eller vasket med varm askelut, ofte tilsatt olivenolje, før de tørkes.[1] Rosiner kan ha svart, fiolett, gul eller rød farge, og kvaliteten avhenger av hvor søte, tørre og store rosinene er.[1] Rosiner blir særlig produsert i Sør-Europa, Midtøsten og California.[1]

Korinter er små, svarte rosiner av steinfrie druer, opprinnelig utført fra Korint i Hellas. Sultanarosiner er små, steinfrie, lysere og søtere enn tradisjonelle rosiner.

Rosiner brukes som søte biter og smakstilsetning i mat og drikke, for eksempel i bakverk, visse kjøttretter og i gløgg. Det er også vanlig å bruke rosiner når en lager visse typer vin. De kan også spises rå, som mellommåltid eller sunn snacks, i salater og frokostblandinger eller som turproviant i nøtteblandinger. Blir rosiner lagret lenge, kan sukkeret krystallisere seg og gjøre rosinene «sandete», men ikke påvirke dem ellers. Det krystalliserte sukkeret kan løses opp i alkohol, fruktsaft eller kokende vann.

Selve ordet «rosin» kommer fra det franske raisin, 'vindrue', som igjen stammer fra latin racemus, '(drue)klase'.

Liknende tørket frukt er svisker (plommer) og tørkede aprikoser.

Næringsinnhold[rediger | rediger kilde]

Rosiner inneholder mye energi i form av fruktsukker, noe B-vitaminer og sporstoffer:[1] vitamin C, K og B6, kalsium, jern, magnesium, fosfor, kobber og kalium.[2]

Rosiner inneholder per 100 g:[3]

Farer ved overdrevent inntak[rediger | rediger kilde]

Både rosiner og druer er sunt for mennesker. Tørket frukt kan imidlertid inneholde gift fra muggsopper og bør derfor ikke spises i store mengder.[4][5] En bør også være oppmerksom på at rosiner inneholder mye blodfortynnende acetylsalisylsyre, som finnes i legemidler som Albyl-E og Dispril.

Rosiner kan dessuten gi nyresvikt hos enkelte hunder; årsaken er ikke kjent.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g Store norske leksikon om rosiner (fri sitatrett)
  2. ^ «kk livsstil: En håndfull rosiner er alt du trenger». Arkivert fra originalen 31. juli 2017. Besøkt 18. april 2019. 
  3. ^ «Rosiner i matvaretabellen». Arkivert fra originalen 25. september 2015. Besøkt 24. september 2015. 
  4. ^ «Om muggift i rosiner». Arkivert fra originalen 25. september 2015. Besøkt 23. september 2015. 
  5. ^ Muggsopp i rosiner og tørket frukt
  6. ^ Helsenorge.no: Rosiner og druer kan gi forgiftning hos hund

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]