Tørket frukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rosin er eksempel på tørket frukt.

Tørket frukt er frukt som er tørket, enten naturlig, med hjelp av en dehydreringsmaskin eller i industrielle anlegg. Tørking er en av de eldste, kjente konserveringsmetodene for både frukt og andre matvarer. Rosiner eller korinter (fra druer), svisker (fra plommer) og dadler er eksempler på populære tørkede frukter. Andre frukter som er gode tørket inkluderer epler, aprikoser, bananer, tranebær, fiken, kiwi, mango, papaya, pærer, ananas, jordbær og tomater. Mange av disse er handelsvarer som finnes i butikker med spesielt vareutvalg, som helsekost, og i innvandrerbutikker. Frukten kan brukes i matlaging, inklusive baking eller nytes som erstatning for snop.

En del frukter kan bare tørkes etter å ha blitt skåret i skiver eller småstykker. Dette er for å unngå råtning eller gjæring innenfra. I tilknytning til skivingen, kan frukten dyppes i f.eks sukkerlake.

Tørket frukt er vanlig ingrediens i en del ferdigretter som kjøpes på poser som skal blandes ut i vann og kokes opp. (Toro og Maggi er de mest sette merkene i butikkhyllene per 2009).

Industriell tørking[rediger | rediger kilde]

Tre forskjellige tørkemetoder brukes i industriell produksjon av tørket frukt: Frysetørking i vakuum, tørking i varmluftsanlegg og atmosfærisk frysetørking.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gemini – forskningsnytt fra NTNU og SINTEF». Arkivert fra originalen 5. februar 2009. Besøkt 18. oktober 2009. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]