Fulk FitzWarin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fulk FitzWarin
Født1160-årene
Død1258
Ektefelle Maud le Vavasour, Baroness Butler
Beskjeftigelse Militærperson

Fulk FitzWarin, også kalt for Fulke eller Fouke FitzWaryn eller FitzWarren, var middelaldersk fredløs fra England1200-tallet. Hans historie har overlevd i en slektsromanse av en ukjent forfatter og som er bevart i engelske, franske og latinske versjoner som er basert på en tapt verseromanse fra sent på 1300-tallet.

‘Fitz’ er normannerfransk for ‘sønn av’. Fulk var sønn av Warin (Waryn eller Warren). I henhold til fortellingen var Fulk FitzWarin en ung adelsmann fra Whittington som ble sendt som en ung gutt til kong John av England, og kongen blir etter hvert ble hans fiende. Da han vokste opp ble familiens gods og titler tatt fra dem. I årene 1200 og 1201 gjorde Fulk FitzWarin opprør, ble lyst fredløs og skjulte seg med sine menn i skogene i Windsor. Den 15. november 1203 fikk han og førti av hans menn amnesti. Han giftet seg deretter med en Matilda av Caus.

Parallelle myter[rediger | rediger kilde]

Fortellingen om Fulk FitzWarin er en salig blanding av rimelig etterrettelig lokalhistorie, men blandet med legender, myter og tradisjonell folkeminne. Fortellingen har blitt bemerket i den påfallende grad som den har likheter med myten om Robin Hood.

Begge hadde kong John uten land som sin fiende. Fulk hadde en bror som het John, Robin Hood en følgesvenn som het Little John. Fulk har en kone som het Matilda og Robin Hood en kjæreste som het Marian eller Marion, men opprinnelig kjent som Mathilda. I tillegg er det tre episoder i fortellingen om Fulk som er bortimot identiske med tre tilsvarende episoder i myten om Robin Hood.

Fortellingen om Fulk har også påfallende likheter med andre middelalderske lovløse i England som Munken Eustace og Hereward the Wake (Den overvåkne).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]