Fulk FitzWarin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fulk FitzWarin
Født1160-åreneRediger på Wikidata
Død1258Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
EktefelleMaud le Vavasour, Baroness Butler[1]
FarFulk Fitzwarine[2]
MorHawise de Dinan[2]
BarnMabel FitzWarin[2][3]
Fulk Fitzwarine[2]

Fulk FitzWarin, også kalt for Fulke eller Fouke FitzWaryn eller FitzWarren, var en fredløs mann i England1200-tallet. Hans historie har overlevd i en slektsromanse av en ukjent forfatter som er bevart i engelske, franske og latinske versjoner som er basert på en tapt verseromanse fra sent på 1300-tallet.

‘Fitz’ er normannerfransk for ‘sønn av’. Fulk var sønn av Warin (Waryn eller Warren). I henhold til fortellingen var Fulk FitzWarin en ung adelsmann fra Whittington som ble sendt som ung gutt til kong John av England, og kongen blir etter hvert hans fiende. Da han vokste opp ble familiens gods og titler tatt fra dem. I årene 1200 og 1201 gjorde Fulk FitzWarin opprør, ble lyst fredløs og skjulte seg med sine menn i skogene i Windsor. Den 15. november 1203 fikk han og førti av hans menn amnesti. Han giftet seg deretter med en Matilda av Caus.

Parallelle myter[rediger | rediger kilde]

Fortellingen om Fulk FitzWarin er en salig blanding av rimelig etterrettelig lokalhistorie, men blandet med legender, myter og tradisjonell folkeminne. Fortellingen har påfallende likhetstrekk med myten om Robin Hood:

  • Begge hadde kong John uten land som sin fiende.
  • Fulk hadde en bror som het John, Robin Hood en følgesvenn som het Little John.
  • Fulk har en kone som het Matilda og Robin Hood en kjæreste som het Marian eller Marion, men opprinnelig var kjent som Mathilda.
  • I tillegg er det tre episoder i fortellingen om Fulk som er bortimot identiske med tre tilsvarende episoder i myten om Robin Hood.

Fortellingen om Fulk har også påfallende likheter med fortellingene om andre middelalderske lovløse i England, som Munken Eustace og Hereward the Wake (Den overvåkne).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage person ID p19585.htm#i195847, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]