Barnsdale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Barnsdale eller Barnsdaleskogen er et område i Yorkshire i England. Området har en rik historie, og er knyttet til mange folkelige sagn. Det ligger like nord og nordvest for Doncaster, og var i middelalderen dekket av skog. Kongen jaktet ofte i skogen, og i ballader fortelles det at Robin Hood og hans menn holdt til der.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Barnsdale var tidligere et administrativt område, og har tilhørt Nottinghamshire, Lincolnshire, Derbyshire og Yorkshire. Landsbyene i den sørlige delen av området tilhører noe South Yorkshire og administreres av den enhetlige myndigheten Doncaster, mens de i den nordlige delen ligger under City of Wakefield i West Yorkshire.

Den lille landsbyen Hampole i South Yorkshire regnes gjerne som det geografiske sentrum for Barnsdale. Den nevnes av forfatteren og bibeloversetteren Richard Rolle (13001349), som levde som eneboer der de siste årene av sitt liv.

Det antas at skogen som i tidlig middelalder dekket Barnsdale kan ha dekket det meste av South Yorkshire. En så sterk avskoging er ikke unikt i England; den lille Sherwoodskogen dekket engang antagelig det meste av Nottinghamshire.

Ved Barnsdale Bar, hvor A1 krysser A639, er det gjort arkeologiske funn fra middelalderen, subromersk tid og tidligere. Det eneste som er bevart av skogen er et lite område ved Barnsdale Bar. Det er også mulig at Hampoleskogen, som er noe større, opprinnelig var en del av Barnsdaleskogen.