Hopp til innhold

Ringkollkapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ringkollkapellet
Sportskapellet på Ringkollen
OmrådeRingerike
PlasseringRingkollenKrokskogen
BispedømmeTunsberg bispedømme
ProstiRingerike prosti
FellesrådRingerike kirkelige fellesråd
SognHaug sokn
Byggeår1982
Arkitektur
ArkitektIvar Grev
TeknikkBindingsverk
ByggematerialeFuru
TakrytterJa, firkantet med pyramidetak som bærer et smijernsspir
SkipEnskipet
Kirkerommet
AlterSamtidig
Plasserca. 70
Diverseeies av Stiftelsen Ringkollkapellet
Beliggenhet
Kart
Ringkollkapellet
60°10′17″N 10°23′24″Ø
Ringkollkapellet på Commons

Ringkollkapellet[1], også kalt Ringkollen kapell og Ringkollen sportskapell, er et rektangulært énskip kapell med saltak, oppført i bindingsverk. Det står der gamle Ringkollstua («Turisten») sto på Ringkollen. Stedet ligger på Krokskogen i Ringerike kommune, tett på grensen til Nordmarka.

Ringkollkapellet ble innviet 9. oktober 1982 og eies av Stiftelsen Ringkollkapellet, som er en del av Ringerike kirkelige fellesråd.

Kirkebygget[rediger | rediger kilde]

Helt siden 1960-tallet har det foreligget planer om et lite kapell på Ringkollen, men først etter at den gamle Ringkollstua brant i 1970 kom det fart i planene. Tegninger ble gjort av arkitekt Ivar Grev og kirken sto ferdig i 1982.

Kapellet er utvendig bekledt med tømmermannskleding og hver av langveggene har sju rektangulære vinduer. Både sør- og nordgavlene har åpent bislag med sadltak over og inngangsdør i begge ender. Midtre del av nordveggen åpner seg mot alterdelen, som har skrå sidevegger og rett bakvegg. På hver side av åpningen er nordveggen oppført i teglstein.

Innvending har kapellet åpen himling som er panelt, og trapp til kjeller og galleri. Fra forgangen bak alteret er det også dør til kjøkkenet i vest og et lite rom i øst.

Kapellet er innredet med benker, stoler og bord, og er holdt i trehvitt. Det har elektrisk lys og oppvarming. Vinduene har små blyinnfattede glass med toning. Til høyre for koret står det også et piano, og på galleriet, som har fremspring og brytning, står det et harmonium.

Alteret er «bordformet». Alterbildet er et oljemaleri på lerret, malt av Bjarne Rise i 1981 [2].

Annet[rediger | rediger kilde]

Ringkollkapellet ble regnet som annekskirke til Haug kirke i Haug prestegjeld, men etter omorganiseringen i Den norske kirke2000-tallet er Ringkollkapellet nå en egen enhet under Ringerike kirkelige fellesråd, på lik linje med alle menighetene i Ringerike prosti, og prestegjeldene er borte.

Kapellet brukes både til gudstjenester og som kafé. Det har sitteplass til cirka 70 personer. Som kafé trekkes det et forheng foran koret. For grupper er det også mulig å overnatte der, mot betaling. Det er sengekapasitet/madrasser til cirka 50 personer. Kapellet er dessuten utstyrt med bordtennisbord, bålpanne, lavo, div leker og utstyr.

Ringkollkapellet kan nås elektronisk ved epost til ringkollkapellet@ringerike.kirken.no

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norgeskart. Kartverket. Besøkt 2017-04-27
  2. ^ Sigrid Christie, Håkon Christie (1986) Norges kirker – Buskerud bind 2, s. 197, ISBN 82-05-16315-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]