Presidentvalget i USA 1828

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
‹ 1824 USAs flagg 1832 ›
Presidentvalget i USA 1828
31. oktober - 3. desember 1828
Andrew Jackson John Quincy Adams
Kandidat Andrew Jackson John Quincy Adams
Parti Demokratene Nasjonalrepublikaner
Hjemstat Tennessee Massachusetts
Visekandidat John C. Calhoun, William Smith Richard Rush
Valgmenn 178 83
Stater vunnet 16 10
Stemmer 642 553 500 897
Oppslutning 56,0% 43,6%

Valgt president
Andrew Jackson
Demokratene

Presidentvalget i USA i 1828 ble en omkamp mellom sittende president John Quincy Adams og hans hovedmotstander i forrige valg, Andrew Jackson.

Kart over valgresultatet. Blå viser stater vunnet av Jackson, mørk brun av Adams/Rush. Tallene viser antall valgmenn i hver stat. Klikk på kartet for å se en større utgave.

Sittende visepresident John C. Calhoun hadde tatt Jacksons side under splittelsen av Det demokratisk-republikanske partiet, og stilte dermed som kandidat for motstanderen til den sittende presidenten. Adams, som denne gangen stilte til valg for det nye nasjonalrepublikanske partiet valgte da Richard Rush som sin visepresidentkandidat. Rush hadde tidligere vært justisminister under presidentene Madison og Monroe og finansminister under Adams i forrige presidentperiode.

I motsetning til forrige valg var det ingen andre nevneverdige kandidater enn Jackson og Adams denne gangen, og Jackson kunne konsolidere en maktbase og vant en relativt lett seier over Adams. Han trådte inn som USAs president 4. mars 1929.

Se også[rediger | rediger kilde]